Arheološko blago Kultura 

Pinctada kutija vredan arheološki nalaz

U Narodnom muzeju u Požarevcu izložen je redak primer biserne ostrige Pinctada Margaritifera, koji potiče iz prvog ili drugog veka, a otkriven je u grobu na lokalitetu Pećine 1985. godine. Nalaz je izuzetno važan jer je ustanovljeno da školjka potiče iz Indo-Pacifika što ukazuje na kontakte tadašnjeg glavnog grada Gornje Mezije, Viminacijuma, sa Bliskim istokom, Izraelom, Jordanom i Sirijom, gde su postojale radionice za izradu Pinctada kutija.

Arheolozi su iznosili razne pretpostavke o funkciji koju je ova školjka imala. Evidentno je da je korišćena kao toaletna kutija u kojoj su čuvana ulja i slični eliksiri za negu kože, a s obzirom da su Pinctada kutije pronađene i u Mađarskoj, Kuvajtu, Arabiji i Kipru, moguće je da su imale i kultnu funkciju.

Najstarije pronađene Pinctada kutije potiču iz perioda od 6000 do 5000 godina pre nove ere. Na Kipru je pronađeno čak 39 takvih kutija iz vremena antike, tako da je on označen kao trgovački centar tog doba.

Kutija pronađena u Požarevcu odlikuje se jako finom i detaljnom obradom i verovatno je predstavljala luksuzan predmet tog doba.

Inače, arheološki nalazi školjki na Balkanu su vrlo česti, počev od šestog milenijuma pre nove ere. Školjke tipa Glycymeris i Spondylus dopremane su iz Egejskog ili Crnog mora.

Pretpostavlja se da se verovalo da donose prosperitet i dug život i štite od zla. Neki arheolozi ih povezuju i sa kultom Venere i verovanjem da donose večnu lepotu i mladost.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi