Kultura Kulturno nasleđe 

Završena sanacija zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, nakon statičkog ojačanja zgrade u kojoj je smešten, a koja je bila oštećena u zemljotresu 2010. godine, završio je i adaptaciju tavanskog prostora, gde je uređeno i opremljeno nekoliko novih kancelarija.

“Naši stručni saradnici dobili su sada mnogo bolje uslove za rad. Mi radimo na teritoriji dvadeset pet opština i imamo dosta različitih stručnih kadrova, arheologa, arhitekata, istoričara umetnosti, etnologa i oni su sada dobili mnogo ozbiljniji radni prostor,” ističe Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

On ističe da je projekat sanacije zgrade Zavoda izvođen u nekoliko faza. 2011. godine za statičko ojačanje zgrade utrošeno je dva miliona dinara, a od 2015. do danas za uređenje tavanskog prostora još šesnaest miliona. Novac za ove radove obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

“Ministarstvo kulture i informisanja se pre svega zalaže za jačanje kapaciteta ustanova kulture i za decentralizaciju u kulturi, a kada kažemo jačanje ustanova to ne znači samo veći broj zaposlenih, već i bolji uslovi u kojima zaposleni rade,” ističe Miloš Gajić iz Sektora za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja.

Zgrada u kojoj je Zavod za zaštitu spomenika kulture smešten poznata je kao Švapčića kuća i zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro. Zbog toga se pri izvođenju radova na njoj vodilo računa o očuvanju njene autentičnosti i pribavljena je saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi