Arheološko blago Kultura Najčitanije 

Od zapuštene tvrđave do turističke destinacije

Tvrđavu Maglič u Ibarskoj dolini svake godine poseti nekoliko hiljada stranih i domaćih turista zahvaljujući, između ostalog, višegodišnjem propagandnom radu Turističke organizacije Kraljeva, ali i pored toga, Maglič je još uvek daleko od stvaranja prave turističke destinacije. Razloga za to je više i oni se moraju prioritetno rešavati, kako bi Maglič konačno dobio svoje zasluženo mesto u turističkoj ponudi grada Kraljeva, ističu u Turističkoj organizaciji Kraljeva.

“Svakako da je ”posao svih poslova” izgradnja novog mosta preko reke Ibar, jer je sadašnji privremeni viseći most zvanično zabranjen za upotrebu i krajnje nebezbedan. Trenutno se vrši preprojektovanje novog mosta, jer je dosadašnji projekat bio preskup i neadekvatan, tako da je neophodno da se što pre izradi novi projekat, kako bi se stvorila mogućnost za učešće na raznim konkursima za podsticajna sredstva,” ističe direktorka Turističke organizacije Kraljeva Ana Mirosavljević, i dodaje:

“Ista je situacija i sa revitalizacijom same tvrđave, jer je krajnje neophodno da se uradi projekat obnove čitavog prostora u šta se moraju uključiti Zavodi za zaštitu spomenika kulture. Takođe, poželjno je da se u obnovu Magliča uključi i Srpska pravoslavna crkva, jer se unutar tvrđave nalaze ostaci crkve sv. Đorđa, a sigurno je da bi obnovu ove svetinje najbolje osmislilo pravoslavno sveštenstvo.”

U Turističkoj organizaciji naglašavaju da ovi kapitalni radovi iziskuju duži vremenski period i da ne treba čekati početak ”turističke eksploatacije” ovog istorijskog blaga, već je potrebno da se što pre formira neka vrsta info ispostave, koja bi pored komercijalizacije ovog prostora, sadržala i neophodne turističke vodiče, kao i prateći promo materijal i suvenire.

“Možda je najracionalnije stvaranje poslovnog partnerstva sa Kajak klubom “Ibar”, čiji objekat ispunjava sve uslove za formiranje turističke ispostave, čak i uz mogućnost korišćenja smeštajnih kapaciteta. Ovim bi se rešio i problem tekućeg održavanja prilaza, kao i unutrašnjosti same tvrđave, što trenutno predstavlja veliki problem zbog izuzetne nemarnosti posetilaca,” naglašava naša sagovornica.

”Neophodno je i da se pojačaju aktivnosti na što masovnijem i redovnijem prisustvu na ovom prostoru, pre svega kroz manifestacioni turizam kao što je sada slučaj sa organizovanjem manifestacija ”Dani jorgovana” i ”Maglič fest”, kada se okupi nekoliko stotina posetilaca, što doprinosi poboljšanju medijske slike, ali i značajnoj komercijalizaciji. U tom kontekstu, može se, za organizovane turističke grupe, stvoriti mogućnost da npr. ”srednjovekovni vitezovi” (udruženje Svebor”) prezentuju opremu i prirede atraktivne borbe unutar same tvrđave,” pojašnjava ona.

S’obzirom da je poslednjih godina izvršena, ili je u toku sanacija nekoliko tvrđava u Srbiji, bilo bi veoma atraktivno i finansijski isplativo da se osmisli i realizuje turistički paket koji bi podrazumevao višednevni obilazak ovih tvrđava, koje pored svoje izuzetne arhitektonske vrednosti, turiste privlače i neverovatnom lepotom predela na kojima se nalaze. U tu svrhu, neophodno je uspostaviti saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije i drugim Turističkim organizacijama koje pokrivaju područja ostalih srednjevekovnih tvrđava sličnih Magliču, zaključuju u Turističkoj organizaciji Kraljeva.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi