Društvo Najčitanije 

Pravna procedura završena, sledi opremanje aerodroma “Morava”

Kraljevo će posle Beograda i Niša biti treći grad sa međunarodnim aerodromom u Srbiji, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, tokom posete aerodromu “Morava” u Lađevcima.

Ministarka je zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom svečano otkrila tablu na kojoj piše “Međunarodni aerodrom Morava Kraljevo” i prisustvovala je potpisivanju zapisnika o pregledu i stanju nepokretnosti aerodroma “Morava” koji su potpisali direktor preduzeća “Aerodromi Srbije” Zoran Pavlović i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

“Kocka je bačena. Konačno smo napravili one najvažnije korake u birokratiji i administraciji i možemo slobodno da kažemo da aerodrom jeste mešovit. Sada radimo dalje. Mi sada ulažemo 8,5 miliona evra u sve ono što je potrebno za aerodrom i nadamo se da će 28. juna prvi avioni tipa boing 737 moći da polete i da slete,” rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je to samo prva faza u razvoju aerodroma i da je jako važno da on ne bude samo putnički već i kargo, kako bi se obezbedio brz izvoz robe koju ovaj region proizvede.

Ministar Vulin ističe da će Kraljevo moći bolje da se poveže sa svetom i svet će bolje da upozna Kraljevo, a 98. vazduhoplovna brigada će nastaviti da nesmetano čuva nebo nad Srbijom.

“Već se polako izgubila vera da će se ovo desiti, ali mi smo Vlada koja ispunjava obećanja i predsednik Vučić je bio veoma jasan da aerodrom u Kraljevu, na zadovoljstvo svih Kraljevčana, mora da bude otvoren i spreman za civilni saobraćaj,” ističe Vulin.

Do otvaranja aerodroma predstoji da se raspišu tenderi i nabavi potrebna oprema kako bi aerodrom dobio sve neophodne međunarodne sertifikate.

1 400 000 evra biće uloženo u nabavku svetiljki za noćno letenje koje će biti postavljene duž piste i koje će unaprediti uslove za bezbedno letenje i vojnih vazduhoplova.
600 000 evra će koštati sistem koji omogućava prilaz avionima u uslovima smanjene vidljivosti a oko 700 000 evra biće uloženo u proširenje piste kako bi avioni mogli da naprave krug i parkiraju se ispred zgrade terminala, bez korišćenja vojnog dela aerodroma.
Potrebno je, kako je saopšteno, i dodatno opremanje putničkog terminala gde nedostaju čeking šalteri, trake za transport prtljaga, vozila koja prate sletanje aviona i slično.
Kako je aerodrom “Morava” namenjen za međunarodni saobraćaj neophodno je da postoji i carina i granična policija, a do njegovog otvaranja, kako je najavljeno, biće obučeno i zaposleno oko pedeset ljudi.

Pre obilaska aerodroma ministarka Zorana Mihajlović imala je sastanak sa načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem i gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem gde je bilo reči i o drugim strateški važnim investicijama za ovaj deo Srbije, kao što su izgradnja Moravskog koridora i dela autoputa do Sjenice.

Share

Povezani postovi