Privreda 

Evropska unija pomaže razvoj preduzetnika i malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Jadranka Joksimović i generalni direktor za susedske odnose i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson uručili su u Kraljevu sertifikate preduzetnicima i predstavnicima mikro i malih preduzeća čiji projekti su podržani u okviru programa EU PRO koji finansira Evropska unija.

Sertifikati su uručeni grupi od 68 preduzeća koja posluju u Zlatiborskom, Kolubarskom, Mačvanskom, Moravičkom, Podunavskom, Pomoravskom, Rasinskom, Raškom, Topličkom i Šumadijskom okrugu kojima su odobrena sredstva u ukupnoj vrednosti od blizu 1,4 miliona evra. Preostalih 38 preduzeća ugovore su potpisala u Bujanovcu 22. februara 2019. u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

“Ovaj program znači ekonomski razvoj, znači da imate priliku da ispunite vaše ciljeve i zaposlite još radnika i time poboljšate život u vašoj sredini. Ovo je pravi način da Evropska unija pomogne razvoj mikro i malih preduzeća,” rekao je dobitnicima sertifikata Kristijan Danijelson.

“Verujem da ćete vi otvoriti nova radna mesta, a mi ćemo to pratiti jer je indikator razvoja. Verujem da ćete pokazati društvenu odgovornost,” istakla je ministarka Jadranka Joksimović i naglasila da je veoma važno da preduzeća posluju održivo jer održivost znači stvaranje pametnog razvoja koji će i sutra da bude makar na istom nivou.

Dodeli sertifikata prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Gradonačelnik Kraljeva je podsetio da će Evropska unija da finansira tri značajna projekta u Kraljevu, izradu Plana detaljne regulacije drugog gradskog prstena sa ciljem da težak saobraćaj ne prolazi više kroz centar grada, izradu tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda i izgradnju platforme koja će omogućiti osobama sa invaliditetom da siđu do Atletskog stadiona.

U okviru ovog programa Evropske unije preduzeća su dobila bespovratna sredstva za nabavku nove opreme što će im omogućiti da povećaju produktivnost, a sredstva su između ostalog  dodeljena preduzećima koja posluju u oblasti informacionih tehnologija, koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda ili preradom drveta.

Uspešnim sprovođenjem projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Share

Povezani postovi