Kultura 

Kraljevo domaćin pozorišnog festivala “Joakim Vujić”

Kraljevačko pozorište i Grad Kraljevo biće domaćini 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji počinje 15. maja i traje do 22. maja ove godine. Profesionalna pozorišta južno od Beograda, za ovaj festival su prijavila 24 predstave od kojih je čak sedamnaest rađeno po tekstovima domaćih dramskih autora.

Selektor festivala, dramaturg Biljana Ilić iz Niša, odabrala je osam predstava koje će biti izvedene. Sedam predstava takmičiće se za nagrade koje dodeljuje stručni žiri, za najbolju dramsku predstavu u celini, najbolju režiju, kostim, scenografiju, najboljeg mladog glumca, a biće dodeljene i četiri ravnopravne glumačke nagrade i specijalna nagrada. Osma predstava biće izvedena poslednjeg dana festivala u čast nagrađenima.

“Rešila sam da izađem izvan granica očekivanog, propisanog, neophodnog. Da li su predstave koje sam izabrala bolje od onih koje nisam? Nisu. Da li su predstave koje sam izabrala značajnije od onih drugih? Nisu. Da li su predstave koje sam izabrala kvalitetnije, atraktivnije, provokativnije, uzbudljivije od ostalih? Ako kažem da jesu, hoćete li mi poverovati? Pobogu zašto!? Moj izbor je krajnje ličan, do bola ličan, motivisan potrebom da se pronađe pozorište izvan granica,” rekla je selektorka ovog festivala.

Njoj se, na posvećenom, vrednom i vrlo odgovornom radu, zahvalio direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović.

“Publici i žiriju ostavljamo da ocenjuju predstave, a selektorka će se sresti sa publikom i na okruglom stolu kritike, sa kritičarima i stvaraocima, od 15. do 22. maja u Kraljevačkom pozorištu,” rekao je Dinulović.

Proglašenju predstava koje će biti izvedene na 55. Joakimu prisustvovali su i direktori četrnaest profesionalnih pozorišta u Srbiji i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

“Pre dve godine bili smo domaćini Festivala pozorišta za decu Mali Joakim, a ove godine zahvaljujući dobrom radu Kraljevačkog pozorišta i požrtvovanju direktora, mi smo domaćini i Joakima. Nadam se da ćemo uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije obezbediti dovoljna finansijska sredstva kako bi pokrili troškove ovog veoma značajnog kulturnog događaja,” rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Predstave koje će biti izvedene na ovogodišnjem Joakimu su:

“Sumnja” Dž. P. Šenli, režija Jug Đorđević, u produkciji Kraljevačkog pozorišta, “Banović Strahinja”, B. M. Mihiz, adaptacija i režija Nebojša Bradić, Narodno pozorište iz Prištine u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, “Naši preci, jedite sa nama,” G. Milenković, režija S. Bodroža, Puls teatar Lazarevac u koprodukciji sa NP Sterija iz Vršca, “Ali grad me je štitio”, T. Šljivar, režija B. Đorđev, Narodno pozorište Užice, “Negri”, J. Vujić, režija A. Nikolić, Knjaževsko-srpski teatar, “Triptih o radnicima”, T. Grumić/S. Madžarević/S. Radojković, režija J. Đorđević, Gradsko pozorište Čačak, “Animals”, U. Šajtinac, režija Snežana Trišić, Kruševačko pozorište i predstava koja će biti izvedena u čast nagrađenima “Pretposlednja panda ili statika”, D. Pešut/ M. Ratković, režija M. Milošević Šabačkog pozorišta.

Share

Povezani postovi