Kultura 

Predstavljena monografija “Vek i po Biblioteke u Kraljevu”

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu predstavljena je monografija “Vek i po Biblioteke u Kraljevu”, koja je priređena i odštampana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Kraljeva. Na oko četiri stotine stranica, u tvrdom povezu, sa mnoštvom ilustracija, monografija daje sliku kakva je Biblioteka nekada bila, kako se razvijala i kakva je danas.

“Ono što je važno i čemu smo dali veliki prostor u knjizi su ljudi, jer mislim da svaku ustanovu čine ljudi. Među njima ima dosta preminulih kojima treba vratiti dug. Tu pre svega mislim na Dušana Grubića koga smatram rodonačelnikom ove biblioteke. On joj je postavio temelj i borio se da bude smeštena u ovoj zgradi gde se i danas nalazi i time dobije priliku da postane institucija,” rekla je urednica monografije Emilija Dimovska, a to se dogodilo 1973. godine.

Ona je podsetila da je prva Čitaonica u Kraljevu otvorena 1868. godine i da je uništena u Prvom svetskom ratu. U periodu između dva rata postojale su mnoge manje biblioteke u gradu, a posle Drugog svetskog rata bibliotekarstvo se obnavlja zahvaljujući profesorka a Gimnazije koje su sa učenicima skupljale knjige po gradu. Biblioteka je bila otvorena u hotelu Pariz a zatim se premešta u hotel Nacional gde dobija ozbiljniji prostor. 1956. godine njen direktor postaje Dušan Grubić koji je prvi uočio značaj medija i o potrebama Biblioteke govorio ne samo u kraljevačkim, već i u kragujevačkim i prestoničkim medijima. “Nekima izgleda da Biblioteka može da postoji, a ne mora,” govorio je tada i borio se protiv toga. Zahvaljujući njemu Biblioteka dobija prostor u kome se i danas nalazi.

Dr Dejan Vukićević iz Narodne biblioteke Srbije, Kraljevčanin koji je nekada radio u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” o monografiji kaže:
Kroz knjigu, kao pahulje kada se isključi vetar, provejavaju imena zaposlenih. Onih koji su potpisivali, čuvali, izdavali, smeštali, pre povezivali knjige. Onih koji to verovatno rade i onamo, sa one strane, jer ko se jednom zarazi knjigom zauvek ostaje zaražen. Onih koji u mirovini čitaju i ovih današnjih mladih, lepih, nadam se takođe zaraženih.”

Predsednik Društva bibliotekara Srbije i direktor Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” u Čačku dr Bogdan Trifunović istakao je da su dobre biblioteke danas duhovno utočište u sve materijalnijem svetu koji nas okružuje.

“Dolazim iz biblioteke u koju je, za prilike Srbije, uloženo veoma mnogo materijala, polica, novca… Mislim da imam pravo da kažem da dobre biblioteke ne čine dobri zidovi, police i bogat izbor knjiga, već sklad mogućnosti da svaki pojedinac ulaskom u biblioteku dobije nešto što izvan tog prostora ne postoji,” rekao je Trifunović.

Na veoma posećenoj književnoj večeri predstavljen je i Zbornik radova “Biblioteke u kulturnom životu Srbije” o kome je govorila Katarina Jablanović. U dvadeset četiri rada čiji autori su pisci, književni kritičari i bibliotekari predstavljena je današnja uloga biblioteka. Rečeno je da biblioteke danas treba da usmeravaju pažnju čitalaca na duhovne potencijale poezije, da promovišu čitanje, da su uporišta visoke kulture, centar lokalnih zajednica…

Monografija “Vek i po Biblioteke u Kraljevu” i Zbornik radova “Biblioteke u kulturnom životu Srbije” biće predstavljeni uskoro i u Narodnoj biblioteci Srbije.

Share

Povezani postovi