Kultura 

Umetnost u malteru

U galeriji “Maržik” u Kraljevu, u organizaciji Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo, otvorena je izložba zgrafita. Reč je o zanimljivoj ali dosta zapostavljenoj tehnici zidnog slikarstva, koja je razvijena u doba renesanse kada su njom krašavane fasade a vremenom je dobila širu umetničku primenu.

“Ove zgrafite izradili su studenti treće godine Slikarstva i četvrte godine Konzervacije i restauracije Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. To su manji formati a kasnije studenti imaju priliku da izvedu i veće formate u saradnji sa profesorima,” ističe Nenad Nastić, viši umetnički saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i pojašnjava nam kako zgrafiti nastaju:

“Postupak je jednostavan. Postavljaju se bojeni slojevi maltera jedan preko drugog. Na poslednji sloj maltera se postavlja crtež i višak maltera se izrezuje, skida, dok se ne dobije završna forma zgrafita. Interesantno je to što je dobijena slika trodimenzionalna i to joj daje poseban kvalitet.”

Student četvrte godine Konzervacije i restauracije Petar Aleksić rekao nam je da je dugo čekao da oproba ovu tehniku.

“Čuo sam od kolega da je dosta zanimljiva i dopala mi se. Tehnika je dosta jednostavna ali priprema maltera može da bude malo problematična,” ističe on.

Umetnički zgrafiti danas se u Beogradu mogu videti uglavnom u enterijerima, a ova prilično zaboravljena tehnika polako oživljava upravo zahvaljujući ovakvim izložbama. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu do sada je u Srbiji priredio pet izložbi studentskih zgrafita.

Share

Povezani postovi