Kultura 

Afrička umetnost u Kraljevu

U Gradskoj galeriji u Kraljevu, u organizaciji udruženja “Maržik”, otvorena je izložba slika i grafika umetnika iz Etiopije Tamerata Siltana Tadese.

“Ovo je prvi put da sam u Srbiji, u Kraljevu, i drago mi je što sam ovde, što ovde izlažem radove. Moji radovi predstavljaju teme iz svakodnevnog života, žene i strance,” ističe umetnik.

Umetnik Tamerat Siltan Tadese diplomirao je na Fakultetu za lepe umetnosti i dizajn u Adis Abebi. Njegovi radovi krase mnoge javne institucije u Adis Abebi, hotele, kafee i privatne kolekcije poznatih ličnosti. Izlagao je svoje radove i u Italiji, Belgiji i Rusiji, a sada prvi put ima samostalnu izložbu u Srbiji.

“Umetnik nam se predstavio sa jasno koncipiranom poetikom koju je izgradio na bazi afričke tradicionalne umetnosti i evropskog modernizma. Smatram kao organizator da je veoma dobro što publika u Kraljevu može da pogleda kulturu jednog drugog kontinenta,” ističe predsednik Udruženja likovnih i primenjih umetnika “Maržik” Ivan Milunović.

Izložba će biti otvorena do kraja maja i posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana od 8 do 14 časova.

Udruženje “Maržik” najavljuje još međunarodnih izložbi ove godine. Samostalne izložbe u Kraljevu imaće i umetnici iz Indije, Australije i Južne Koreje, a mnogi će poslati svoje radove za grupne izložbe.

Share

Povezani postovi