Društvo 

Ministarstvo poziva gradove i opštine da se aktivno uključe u program zaštite životne sredine

Srbija do kraja ove godine treba da preda Evropskoj uniji finalni nacrt pregovaračke pozicije za otvaranje poglavlja 27 koje se tiče zaštite životne sredine. Pomoćnica ministra zaštite životne sredine saopštila je danas u Kraljevu da se 90% zakonskih propisa odnosi i na zaštitu životne sredine na lokalnom nivou, zbog čega ovo ministarstvo poziva gradove i opštine da se aktivnije uključe u ovaj proces.

“Samo 7,3% otpadnih voda u Srbiji se prečišćava. Fali nam 359 sistema za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji čitave Srbije. Treba nam 10,5 hiljada kilometara kanalizacione mreže i revitalizacija postojeće mreže. Imamo i preko 3500 divljih deponija, zbog čega je regionalno povezivanje deponija prioritet do 2031. godine,” ističe Biljana Filipović Đušić, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine.

Ona pojašnjava da je ovo poglavlje jedno od najskupljih jer je potrebno dosta novca da bi se povećao kvalitet životne sredine u Srbiji, ali i da se uloženi novac višestruko vrati, jer pored dugoročnog pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi, izbegavaju se i visoke kazne koje Evropska unija primenjuje za nepoštovanje propisa, a koje se primenjuju i na republičke i na lokalne administracije.

Pored obaveza iz domena upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, lokalne samouprave dužne su i da vrše procene uticaja na životnu sredinu, monitoring i kontrolu kvaliteta vazduha, vode, buke, industrijskih zagađenja i slično.

Pomoćnica ministra pozvala je lokalne samouprave da razviju projekte iz oblasti zaštite životne sredine i dostave ih ministarstvu koje trenutno formira listu prioritetnih projekata koji će se finansirati iz republičkog budžeta, kao i da lokalne samouprave same opredele sredstva iz svojih budžeta i apliciraju kod pretpristupnih fondova Evropske unije. Ona je naglasila da Srbija treba što pre da otvori poglavlje 27 i da i kadrovski i finansijski bude spremna za sve ozbiljne poslove koji se od nje očekuju.

Share

Povezani postovi