Društvo 

Maturski ples, najveći simultani ples na svetu

Više od hiljadu maturanata u Kraljevu zaplesalo je danas, tačno u podne, kvadril koji su u isto vreme plesali i njihovi vršnjaci u još 49 gradova i opština u Srbiji i širom Evrope. Nakon ovog trenutno najbrojnijeg simultanog plesa na svetu koji se izvodi uz zvuke opere “Slepi miš” Johana Štrausa, kraljevački maturanti plesali su i “Ples jorgovana” i zaigrali kolo “Moravac” na centralnom gradskom trgu, gde im je mnogo uspeha u daljem životu poželeo i ove godine gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Gradonačelnik je istakao da su u organizaciji ovogodišnjeg plesa učestvovali Udruženje građana “Prijateljstvo za nova vremena”, Odeljenje za društvene delatnosti, Odeljenje komunalne policije, inspekcijske službe – u okviru Gradske uprave grada Kraljeva, Školska uprava za Raški upravni okrug, Turistička organizacija grada Kraljeva i Policijska uprava, uz podršku Kancelarije za mlade.

“Sa 1.126 đaka iz devet srednjih škola, koliko ih je plesalo, i ove godine učestvovali smo u obaranju Ginisovog rekorda, koji smo do sada oborili četiri puta. Mali maturanti, koji su sada završili osmi razred osnovne škole, rodili su se kada smo mi počeli da plešemo,” rekao je zamenik predsednika Odbora i predsednik Udruženja građana “Prijateljstvo za nova vremena” Hadži Momir Bakračević.

Uz evropske i kraljevačke, za obaranje Ginisovog rekorda u simultanom plesu, plesali su i maturanti iz još 15 srpskih gradova i opština – Niša, Jagodine, Zrenjanina, Novog Sada, Pančeva, Zaječara, Negotina, Kruševca, Ćuprije, Vrnjačke Banje, Bajine Bašte, Paraćina, Velikog Gradišta, Gornjeg Milanovca i Gračanice.

 

Share

Povezani postovi