Društvo Najčitanije 

Šteta u Kraljevu mnogo veća nego 2014. godine

Treći dan nakon poplava u Kraljevu, meštani čija su domaćinstva poplavljena i dalje izbacuju vodu iz svojih dvorišta i kuća, čiste mulj i uklanjaju otpad. To su prve mere koje je neophodno preuzeti kako bi ekipe Zavoda za javno zdravlje mogle adekvatno da izvrše dezinfekciju i deratizaciju terena i objekata.

“Pri uklanjanju takvog otpada, koji je verovatno zaražen zbog izlivanja lokalne kanalizacije, moraju da se koriste sredstva lične zaštite, rukavice, čizme duboke do kolena i kecelje koje moraju da se operu posle upotrebe i spreme za sutrašnji dan. Treba voditi računa i o pranju ruku a alat koji se upotrebljava treba da se opere da ne bi došlo do prenošenja zaraze,” ističe direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Aleksandar Macan.

On je naglasio da su zbog zamućenja vode u lokalnim vodovodima i bunarima obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom iz gradskog vodovoda koja je provereno ispravna za piće.

U pojedinim poplavljenim područjima primećene su uginule životinje koje meštani ne treba sami da uklanjaju već da to prijave lokalnoj veterinarskoj ambulanti. Za iznošenje kabastog otpada i smeća treba da se obrate “Čistoći”.

Štab za vanredne situacije grada Kraljeva saopštio je da je šteta koju je Kraljevo pretrpelo u ovim poplavama mnogo veća nego 2014. godine i da je sada pogođeno mnogo šire područje. Najkritičnije je u naseljima Adrani i Sirča, a veliku štetu pretrpeli su i meštani Leševa, Godačice, Drlupe, Petropolja, Trgovišta, Gledića, Drakčića, Vrdila, Žiče, Mataruške banje, Obrve i Lađevaca.

“Materijalna šteta je ogromna i na infrastrukturi i na individualnim objektima i na poljoprivrednom zemljištu. Može se slobodno reći da je šteta nekoliko puta veća nego 2014. godine,” ističe Radoica Kočović, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

Štab je saopštio i da počinje rušenje oštećenih mostova kojih je na teritoriji Kraljeva sedamnaest, a vojska će gde je neophodno da postavlja pontonske i lansirne mostove.

Potrebno je i da predsednici mesnih zajednica organizuju meštane da pomognu u čišćenju mulja i uklanjanju otpada. Štab poziva i privatne firme koje imaju mehanizaciju, bagere, kamione i kipere, da se obrate direktoru Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandru Nestoroviću, kako bi pomogli u otklanjanju štete. Vlada Srbije je obezbedila naftu a po potrebi biće obezbeđene i naknade za vozače i upotrebu mašina.

Gradonačelnik Kraljeva danas će Vladi predati preliminarni zapisnik o šteti, a po uklanjanju otpada i dezinfekciji terena uslediće izlazak komisija na teren i procena štete.

Share

Povezani postovi