Društvo Najčitanije 

Kraljevo obnavlja zdravstvene ustanove

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić obišao je sa svojim saradnicima radove na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Doma zdravlja u Ribnici, koja je zidana 1958. godine i ne odgovara današnjim standardima zaštite od zemljotresa, a pretrpela je i oštećenja za vreme poplava koje su pre tri godine pogodile Kraljevo.

Kako je saopšteno, u potpunosti će biti rekonstruisano 366 metara kvadratnih ove ambulante i biće dograđeno još sto kvadratnih metara prostora gde će biti smeštena pedijatrijska služba za kojom se ukazala potreba zbog blizine tri velike škole i nekoliko predškolskih odeljenja. Za izbođenje ovih radova Vlada Republike Srbije je, preko Kancelarije za javna ulaganja, obezbedila 32 miliona dinara.

Do završetka ovih radova oko devet hiljada pacijenata iz Ribnice, Mošinog gaja, Bunjačkog brda i Konareva zdravstvene usluge dobijaju u zgradi Medicine rada.

“Mislim da je rekonstrukcija ove ambulante korak više za sve građane Ribnice, a uz izgradnju novog tržnog centra koja će početi za dva meseca, uz završenu zgradu nove hale sportova, gradnju stanova za snage bezbednosti i gradnju O. Š. “Sveti Sava” koja nas uskoro očekuje, Ribnica postaje “novo Kraljevo” i očekujem da će sve više, naročito mladih ljudi, dolaziti da živi u Ribnici,” ističe gradonačelnik Kraljeva.

“Mi se nadamo da ćemo se u septembru useliti u novi prostor na zadovoljstvo i pacijenata i osoblja koje radi u ovoj ambulanti,” poručila je direktorka Doma zdravlja u Kraljevu doktorka Mirjana Krčevinac.

Nova ambulanta biće zaštićena od zemljotresa i poplava i dobiće deset parking mesta koja ranije nisu postojala.

“Zgrada se grejala na TA peći i trošila je ogromnu količinu energije. Sada prelazimo na pelet i biće postavljeni radijatori a ostavljena je i mogućnost priključenja na gasovod,” dodao je Vuk Konjikušić, član kabineta gradonačelnika.

Nakon ambulante u Ribnici gradonačelnik je sa saradnicima obišao i radove u Specijalnoj bolnici Agens u Mataruškoj banji koja ima dugu tradiciju lečenja reumatskih bolesti i stanja nakon trauma i oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema. Tu je u toku obnova i dogradnja zatvorenog bazena sa sumporovitom vodom temperature 38 do 46 stepeni, koji će biti duplo veći nego ranije. Zamenjen je i deo krovnog pokrivača i rešen problem sa unutrašnjim instalacijama. Vlada Republike Srbije za te radove izdvojila je 25 miliona dinara.

“Ovo je početak revitalizacije Mataruške i Bogutovačke banje i ono što nas uskoro očekuje jeste privatizacija Prirodnog lečlišta kako bismo vratili Matarušku banju na stanje starog uspeha,” naglasio je gradonačelnik.

“Očekujemo da se ovaj posao završi za tri do četiri meseca što će poboljšati terapijske uslove a za to vreme sve službe funkcionišu i pacijenti dolaze na terapije,” ističe direktor Specijalne bolnice “Agens” dr Goran Kostić i dodaje da je ova bolnica obnovila značajan deo opreme i prošle godine među prvim ustanovama u Srbiji dobila akreditaciju za bavljenje rehabilitacijom.

Ova ustanova zapošljava 120 radnika i u narednom periodu pripremiće još projekata koji bi trebalo da poboljšaju uslove rada i lečenja pacijenata, a predstavnici grada pozvali su i druge ustanove da pripreme projektno-tehničku dokumentaciju i konkurišu za sredstva koja je obezbedila Vlada Republike Srbije preko kancelarije za javna ulaganja.

Share

Povezani postovi