Društvo 

Dojenje je zdravo i za majku i za bebu

Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Kraljevo u okviru Škole roditeljstva u svom radu pruža podršku porodici, edukuje i obučava trudnice i njihove partnere za najvažniju ulogu u životu, a to je uloga roditelja. U Školi roditeljstva patronažne sestre obrađuju sve teme koje se tiču nege novorođenčeta. Jedna od njih je i dojenje i predavanjem „Podrži dojenje, osnaži roditelje i ubuduće” – vms Milice Đorđević, obeležena je Svetska nedelja dojenja ( od 1. do 7.avgusta).

„98 odsto žena može da doji, ali dojenje nije isključiva odgovornost majki. Potrebno je obezbediti podršku kako porodice, tako i šire društvene zajednice. Cilj je da se dojenje nastavi do 24 meseca. U svetu samo 40 odsto odojčadi do 6 meseci isključivo doji, a kod nas je taj procenat manji. Zato želimo da dojenje u svesti naše društvene zajednice postane aksiom, dakle činjenica koju ne treba dokazivati jer su prednosti dojenja mnogostruke, kako za majku, tako i za bebu,” rekla je Milica Đorđević.

Veoma je važno da buduće porodilje shvate i prihvate savete zdravstvenih radnika i sa svoje strane ulože napor da teškoće, na koje tokom dojenja nailaze, prevaziđu uz stručnu pomoć zdravstvenog radnika i da se od dojenja ne odustane.

Dojenje obezbeđuje odojčetu pravilan rast i razvoj, podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, smanjuje rizik od gojaznosti, podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od dijareje, smanjuje rizik od pojave alergija i od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Majka koja doji svoju bebu uspostavlja emocionalnu vezu sa detetom, pre svega. Dojenje smanjuje rizik krvarenja posle porođaja, doprinosi normalizaciji telesne mase, smanjuje rizik od osteoporoze, pojave malignih bolesti ( dojke i jajnika), postporođajne depresije i pojave anemije.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF su u više od 170 zemalja sveta inicirali kampanju kao odgovor na sve agresivniji prodor proizvođača mlečnih formula koje su tokom niza godina diprineli drastičnom smanjenju dojenja.

 

Share

Povezani postovi