Društvo Najčitanije Privreda 

Moravski koridor, prvi digitalni koridor u Srbiji

Srbija će izgradnjom Moravskog koridora od Preljine do Pojata direktno povezati pola miliona ljudi u centralnoj Srbiji, ističe ministarka Zorana Mihajlović.
Novim koridorom biće povezana sva veća mesta: Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac i to će biti prvi „digitalni“ koridor, sa najsavremenijim sistemima za upravljanje saobraćajem, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače, prenosi B 92.

Ona je najavila i da će komercijalni ugovor sa konzorcijumom „Behtel-Enka“ biti pred Vladom u narednih petnaestak dana.

„Mi ćemo početi razgovore sa strateškim partnerom o zaključivanju komercijalnog ugovora. Očekujemo da u narednih petnaestak dana komercijalni ugovor ugleda svetlost dana na Vladi Srbije. Ne radimo ništa napamet, definisali smo platformu za pregovore koja će se, takođe, naći na Vladi Srbije“, rekla je Mihajlovićeva.

„Ukoliko Vlada Srbije zaključkom prihvati komercijalni ugovor, možemo očekivati početak radova najkasnije do kraja septembra u okolini Kruševca“, kazala je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije izabrala strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora u dužini od 112 kilometara, koji će spojiti Koridor 10 i auto-put „Miloš Veliki“, i naglasila da se konzorcijum „Behtel-Enka“ obavezao da će u roku od dve i po godine završiti auto-put.

„Taj auto-put će mnogo više povezati unutrašnjost zemlje nego bilo koji koridor do sada i strateški je važan za razvoj, investicije, otvaranje novih radnih mesta i budućnost Srbije“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona dodaje da je veoma značajno za građane tog dela Srbije što će biti regulisan rečni tok Morave i njenih pritoka, pošto je to plavno područje.

„Bilo je tih problema i poplava ne samo 2014. godine, nego i kasnije, ali toga više neće biti“, naglasila je Mihajlovićeva i dodala da će auto-put građanima doneti ne samo više investicija, već i mnogo veću bezbednost saobraćaja.

Potpredsednica Vlade je takođe navela da je čula predlog iz Kruševca da se novi auto-put zove „Car Lazar“ i da će Vlada razmotriti predloge građana i usvojiti ono što oni budu hteli.

Ona je naglasila i da su netačne informacije pojedinih medija da domaće firme neće učestvovati u tom projektu, pošto će biti angažovane kao podizvođači, te da se strateški partner obavezao da će koristiti domaću opremu i usluge i sve što je domaćeg porekla.

Mihajlovićeva je istakla da će domaće kompanije imati priliku da nauče nove tehnologije koje će biti primenjene na tom auto-putu, pošto će se graditi na potpuno drugačiji način.

Izvor: rs.sputniknews.com

Share

Povezani postovi