Politika 

I fabrike i kultura

“Pre dvadesetak godina kada su potonula gotovo sva preduzeća u Kraljevu, kultura je cvetala. Prisustvovali smo paradoksalnoj situaciji da privreda tone a kultura cveta. Sada radimo i na otvaranju fabrika i na razvoju kulture,” poručio je Miloš Milišić, predsednik Saveta za kulturu Srpske napredne stranke u Kraljevu i pojasnio da bez kulture nema ni naroda.

On je istakao da u Kraljevu trenutno postoji sedam ustanova kulture za čije finansiranje Grad izdvaja 223 miliona dinara godišnje, što je oko 5,8% ukupnog budžeta, a većina ustanova kulture svoje najvažnije projekte finansira i sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Milišić je podsetio da je Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” prošle godine obeležila 150 godina postojanja, a ove godine bila je domaćin Žičkog duhovnog sabora. Kraljevačko pozorište je imalo šest premijera koje je pogledalo oko 14 000 gledalaca i bilo je domaćin festivala “Joakim Vujić” na kome su nagrađeni glumica Biljana Konstantinović, mladi glumac Stefan Milenković i reditelj Jug Radivojević. Kulturni centar Ribnica je ove godine organizovao Festival umetnosti “Maglič” i “Street art festival” a ovog vikenda počinje deveti “Jazzibar”.

Milišić je podsetio i da se Istorijski arhiv u Kraljevu ove godine posebno istakao izdavačkom delatnošću. Objavljena je četvorotomna knjiga Rada Vukosavljevića “Kraljevo u Prvom svetskom ratu”, a u pripremi je još jedno kapitalno izdanje istog autora “Kraljevo u Drugom svetskom ratu”, kao i monografije “Vek Železnice u Kraljevu” Milana Matijevića i “Od Studenice do Studenice” Nikole Krpića. U Narodnom muzeju u Kraljevu trenutno je otvorena izložba “Vi ste taj Uroš Predić”, o čuvenom srpskom slikaru, a veoma su važne i aktivnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je pod ingerencijom Ministarstva kulture i informisanja.

Predsednik Saveta za kulturu Srpske napredne stranke u Kraljevu istakao je da zbog aktuelne zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, već pet godina nije bilo zapošljavanja na neodređeno vreme u kulturnim ustanovama u Kraljevu, što organizaciono otežava njihov rad i zbog čega npr. Kulturni centar Ribnica nema nijednog urednika. On je naglasio da će Srpska napredna stranka nastojati i dalje da održi ove ustanove i učini njihov rad uspešnim jer kako ističe “ako nema kulture, neće biti ni Kraljeva.”

Share

Povezani postovi