Društvo 

Moć lekovitog bilja

U okviru svojih redovnih aktivnosti, članovi makedonskog udruzenja Kiril Pejčinović iz Kraljeva, organizovali su edukativnu tribinu na temu “Lekovita, aromatična i začinska bilja u borbi protiv kancerogenih oboljenja”, a predavanje je održao jedan od najpoznatijih medjunarodnih eksperata za agroekologiju i fitomedicinu, dr Dragan Jovanov iz Skoplja.

S obzirom da je sve više onih koji oboljevaju od kancerogenih bolesti, potrebno je, pre svega, da se ljudi vise informišu o načinu prevencije i o tome kako da upotrebom onoga što nas okružuje zaštite imuni sistem. Jedan od tih načina je svakako upotreba lekovitog i začinskog bilja, što je jedna od oblasti koju dr Dragan istražuje, i svoja nova saznanja uvek rado deli sa gradjanima, što je i bio povod za okupljanje u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, tribina je jedan od najboljih načina da se ostvari pozitivna interakcija sa ljudima, da se razmene iskustva i da se nauči nešto novo. Iako je poslednje dve decenije fitoterapiju potisnula farmaceutska industrija, ako je suditi po posećenosti tribina, još uvek postoje gradjani koji svoje zdravlje žele da sačuvaju prirodnim putem a i da probaju da se izleče, što je, kako doktor Jovanov kaže, i te kako moguće ako je kancerogeno oboljenje otkriveno u ranoj fazi.

Sa ciljem da za uticaj lekovitog bilja čuje što veći broj ljudi, svoja istraživanja i saznanja ovaj mladi ekspert pretače u knjige, pa je na ovoj tribini ujedno i promovisao svoju novu knjigu “ Makedonska tradicionalna medicina”. Ovo izdanje sadrzi 129  lekovitih biljaka, sa detaljnim opisom njihove primene u tradicionalnoj medicini. Ono što je svakako bitno, je to da se sve biljke koje je istraživao i zapisao u knjizi, mogu naći i na podneblju Ex Ju zemalja, pa je to, samo još jedan razlog u nizu zbog čega su njegova predavanja i tribine posećene i u zemljama regiona, gde često odlazi. Za svoj rad dobio je i sedam međunarodnih priznanja za najboljeg mladog naučnika i trenutno je član Kluba inovativnih umova pri evropskoj akademiji nauka sa sedištem u Beogradu i Briselu.

Kraljevčani su pokazali veliko interesovanje za ovo predavanje, što je ostavilo pozitivan utisak na gosta iz Skoplja, pa je izjavio da će rado opet doći u naš grad, a mi ćemo ga, kao predstavnici ovog kraljevskog grada opet srdačno dočekati.

Autor: Emilija Pavić

Share

Povezani postovi