Politika 

Rekordni budžet ili nerealno povećanje

Sednica Skupštine grada Kraljeva održana je danas u renoviranoj skupštinskoj sali koja odbornicima pruža mnogo bolje uslove rada. Za njeno renoviranje grad je izdvojio 14 miliona dinara. Skupštinska sala je urađena u amfiteatar stilu, a odbornici sada imaju pultove na koje mogu da odlažu skupštinski materijal i laptopove, koje bi naredne godine trebalo da dobiju svi odbornici. Podaci o tačkama dnevnog reda, kako je planirano, biće unošeni u laptopove što će smanjiti troškove štampanja skupštinskog materijala.

Glavna rasprava na ovom skupštinskom zasedanju vodila se oko izveštaja o realizaciji gradskog budžeta u prvih šest meseci ove godine i oko rebalansa budžeta.

“Budžet je realizovan onako kako je planirano. Prihodi su za 98 miliona dinara veći nego do sada, ponajviše od naplate poreza. Rebalans budžeta je naša zakonska obaveza da se do kraja godine budžet privede svojoj nameni. Postoje promene jer će odlukom Vlade plate u prosveti, kulturi, u oblasti dečje zaštite biti povećane, a samim tim i budžet mora da prati to povećanje,” rekao je Miloš Milišić, šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje.”

On kaže da će prema projekcijama budžet Grada Kraljeva do kraja godine iznositi rekordnih 4,1 milijardu dinara. Šef opozicione odborničke grupe “Starosedeoci Kraljeva i okoline” Ivan Matović smatra da budžet ipak daje lažnu sliku i da pomenuto povećanje nije realno.

“Mislim da budžet treba da se puni povećanjem zaposlenosti u ovom gradu, čime bi se povećali i naplaćeni porezi i doprinosi čiji deo ide u gradsku kasu. To je jedino opravdano hvaljenje povećanjem budžeta, a oni povećavaju budžet naplatom poreza na poljoprivredno zemljište koji zakonski nije obavezan, naplatom kazni i saobraćajnih prekršaja, kazni komunalne policije i prodajom gradske imovine,” ističe Matović.

Pre početka sednice odbornike su sačekali članovi udruženja “Odbranimo reke Kraljeva” koji su protestvovali jer tačka o zabrani izgradnje mini hidroelektrana nije uvrštena u dnevni red. Iako su opozicioni odbornici tražili da Skupština usvoji radni zaključak da se protivi izgradnji mini hidroelektrana, to nije učinjeno jer kako je rečeno, to nije u nadležnosti Skupštine.

Share

Povezani postovi