Kultura 

Počelo obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

Liturgijom u manastiru Žiča kod Kraljeva koju je u nedelju 6. oktobra, zajedno sa arhijerejima, služio Patrijarh srpski gospodin Irinej, počelo je obeležavanje 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U ime Vlade Republike Srbije, u porti ovog srpskog srednjovekovnog manastira, prigodnoj svečanosti prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Vladan Vukosavljević i Nenad Popović, a u ime Predsednika Republike – generalni sekretar Nikola Selaković.

“Danas, braćo i sestre, slavimo osam vekova postojanja naše crkve, koja je jedno vreme, kada je nestalo države, postala crkva koja je vodila svoj narod, a narod taj koji je gledao u svoju crkvu, slušao njene reči i sledio njenoj istini, ne prolaznoj, nego božanskoj istini, zato smo preživeli i doživeli ovaj veliki, slavni i sveti dan”, rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o onome što je danas najpotrebnije srpskom narodu, on je uputio sledeću poruku:

“Ono što je krasilo i treba da krasi naš narod, to je jedinstvo. Jedinstvo naroda u onome što je sveto i božansko, istinito i neprolazno. Jedinstvo u crkvi, u veri, u ljubavi i u svemu onome što krasi rod hrišćanski i što je krasilo narod naš. Ono što nas je krasilo, mora i danas da nas krasi, da se svojom verom ponosimo i da u njoj živimo, ali i da poštujemo i druge vere i narode.”

Po završetku božanstvene evharistijske službe, Eparhija žička i sestrinstvo manastira Žiče pripremili su posluženje za sve prisutne. U nastavku, na bini koja je posebno postavljena između manastirske kapije i velike žičke trpezarije, upriličen je prigodan kulturno-umetnički program u režiji g. Saše Gabrića. Učestvovali su KUD ”Abrašević”, Bora Dugić, ”Kosovski božuri”, đaci iz Osnovne škole ”Svetozar Marković” iz Kraljeva, glumci Katarina Dimitrijević i Gojko Baletić koji su govorili stihove iz dela Svetog vladike Nikolaja. Prisutni su uživali u spletu narodnih igara, zvukova tradicionalnih instrumenata i najlepšim srpskim pesmama.

 

Foto: đakon Dragan Tanasijević

Share

Povezani postovi