Kraljevo podstiče razvoj poljoprivrede

Grad Kraljevo je u prethodnih sedam godina iz svog budžeta izdvojio oko 500 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, što je na godišnjem nivou oko 70 miliona dinara u proseku, ističe Dragan Čorbić, zamenik predsednika Saveta za poljoprivredu Srpske napredne stranke u Kraljevu.

On podseća da konkursi koje grad raspisuje za poljoprivrednike traju od aprila do novembra i da poljoprivrednici mogu da konkurišu za beskamatne kredite i regresiranje osiguranja poljoprivrednih useva, zasada i stočnog fonda. Prednost na konkursima daje se mladim poljoprivrednicima, ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i domaćinstvima koja imaju veći broj članova.

“Zahvaljujući tim merama značajno se uvećao broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem. Svih ovih godina smo stalno prisutni na terenu i sve to doprinosi tome da što veći broj ljudi ostane na selu,” ističe Čorbić i dodaje da grad pored tih direktnih sredstava za podsticaj proizvodnje izdvaja značajna sredstva i za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture u selima.

 

Na teritoriji Grada Kraljeva ima ukupno 72 000 hektara poljoprivrednog zemljišta a oko 55 000 stanovnika živi na selu što je oko 45% stanovništva.

Grad Kraljevo usvojio je i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Čorbić ističe da na teritoriji grada ima 14 000 hektara državnog zemljišta i da je ove godine, putem dva javna oglasa, poljoprivrednicima dato u zakup 450 hektara. 40% novca od zakupa sliće se u gradsku kasu a 60% u budžet Republike Srbije.

Savet za razvoj poljoprivrede Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kraljevu predložio je da se naredne godine iz budžeta Grada Kraljeva izdvoji još veći iznos sredstava za razvoj poljoprivrede.

Share

Povezani postovi