Društvo Najčitanije 

Počela izgradnja “zelene garaže” u Kragujevcu

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i direktor JKP Šumadija Nemanja Dimitrijević položili su kamen temeljac za izgradnju prve nadzemne višeetažne blokovske garaže, na prostoru nekadašnjeg parkinga između ulica Kneza Miloša i Branka Radičevića. Objekat za čiju je izgradnju JKP Šumadija opredelila 360 miliona dinara, imaće suteren, prizemlje i pet spratova koji će moći da prime 200 vozila. Posle Beograda, to je prva tzv. „zelena garaža“ koja će biti urađena u skladu sa zahtevima održivog razvoja i ekološkim trendovima.

Ovo naselje dobiće lepu zgradu, koja će svojim izgledom oplemeniti taj prostor. Na krovu objekta pored solarnih panela koji će proizvoditi energiju za rad garaže, nalaziće se i zelena površina.

“Rok za završetak radova, koje izvodi konzoricijum firmi Strabag Beograd i Strabag Austrija, je 210 radnih dana, odnosno 31. avgust 2020. godine,” rekao je Dimitrijević i dodao: “ Nakon završetka prve garaže očekujemo podršku grada za izgradnju tri nove nadzemne garaže koje će u značajnoj meri doprineti rešenju problema parkiranja u našem gradu. Ovo je samo početak investicionog ciklusa,“ ističe Nemanja Dimitrijević i podseća da će uskoro biti raspisan i tender za rekonstrukciju Zelene pijace, 100 autobuskih stajališta i uređenje grobalja.

“Stacionarni saobraćaj, odnosno potrebu građana za parking mestima, rešavaćemo izgradnjom ovakvih garaža i zbog toga planiramo da izgradimo još tri, uglavnom na prilazima gradskom jezgru, kod Zastavinog solitera, iza Gradske uprave i na Trgu kod fontane. Ovo je, nakon ulaganja u mehanizaciju JKP Šumadije, najveći projekat do sada od smene vlasti. Od ovog projekta mnogo očekujemo u svakom smislu i verujemo da ćemo vrlo brzo započeti i veće investicije od ove. Ponosni smo na to da smo uspeli grad i gradska preduzeća finansijski da stavimo na noge, da možemo da uđemo u ovakve investicije,” rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Share

Povezani postovi