Kultura Najčitanije 

Slikar koji sprejom stvara umetničko delo

Na centralnom gradskom trgu, Kraljevčani su u proteklom periodu imali priliku da pogledaju kako nastaje jedno umetničko delo, odnosno slika rađena sprej art tehnikom.

Dok su neki zastajkivali iz radoznalosti, začuđeni kako se to slika može napraviti uz pomoć spreja, neki su već znali o čemu se radi, pa su zastali da pogledaju šta ovaj slikar nudi.

Kao što sam naziv kaže, sprej art tehnika je slikanje uz pomoć spreja. Ova tehnika ne zahteva mnogo što se tiče alata. Radi se na papiru, uz korišćenje šablona ali i novina radi kreiranja šara, dok su raznobojni sprejevi glavno oruđe za rad.

Novosađanin Branislav Stevanović se ovim vidom stvaranja bavi poslednjih 7 godina, za sebe kaže da je samouk umetnik, ali da mu slikanje i izrada slika nije bilo strano jer se inace bavi grafičkim dizajnom.

„ Zbog mog posla, bilo mi je lakše da uđem u celu ovu priču jer sam imao iskustva u senčenju kao tehnici, spajanju kolorita, miksovanju boja, odnosno uklapanju kolorita i boja, a najbolja prilika za uklapanja jeste korišćenje spreja“, objašnjava Branislav.

Dok stvara sliku, sve izgleda veoma jednostavno, jer tehnika slikanja sprejom zahteva određenu brzinu rada, zbog toga što se sprej brzo suši, međutim, kao i za svaki drugi posao, i u ovaj je potrebno da se uloži dosta truda, kako bi finalni proizvod bio vredan pokazivanja, odnosno prodavanja. Branislav kaže da je uvežbavanje ove tehnike mukotrpan proces, upravo zbog brzine, ali da se na kraju veoma isplati iako je ovo sezonski posao. Radi se najčešće leti, ili kada su vremenski uslovi dovoljno dobri da može da se slika na ulici.

U toku letnje sezone, Branislav, a i većina uličnih slikara su najčešće na primorju, jer prema njegovim rečima, tamo je najveća potražnja a samim tim i zarada je dobra. Ipak, u malim gradovima bavljenje ovakvom umetnošću predstavlja retkost i tim pre je zanimljivije publici, a da Kraljevčani imaju pozitivnu reakciju na ovaj vid stvaranja, govori i to što je Branislav treći put u našem gradu. Dok smo radili intervju sa njim, mogli smo da primetimo da je dosta sugrađana oduševljeno njegovim slikama, posebno mlađa populacija, koji su Branislavu jedni od omiljenih.

„ Neki od najčešćih motiva koje slikam su priroda, životinje, brodovi, sunce, planete ili svemir, ali se ne ograničavam, uvek prvo saslušam želju mušterije, jer smo mi slikari alat u njihovim rukama, pa na sliku prenosimo njihovu viziju“, kaže on.

Tehnika „sprej art“ je deo ulične kulture i kao takva ne postoji ni na jednom fakultetu, već je umetnost za sebe pa se ne svrstava ni u jednu likovnu kategoriju. „Oni koji su na početku stvaralačke karijere, na internetu mogu naći razne sadržaje kako se koristi ova tehnika, ali oni koji zapravo žele da uspeju u ovom poslu, treba da imaju sopstvene ideje da ne bi bili bleda kopija drugih“, smatra naš sagovornik Branislav. On ne krije da je na početku gledao šta i kako drugi rade, ali je vremenom izgradio svoj stil po kome je prepoznatljiv, tako da sve njegove slike imaju lični pečat koji ga izdvaja od ostalih stvaralaca.

Autor: Emilija Pavić

Share

Povezani postovi