Društvo 

Više sporta u školama, cilj Sportskog saveza Srbije

Za pravilan razvoj dece veoma je važno adekvatno bavljenje fizičkom aktivnošću u periodu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Stav Sportskog saveza Srbije je da rad učiteljica sa decom u tom periodu često nije dovoljno angažovan i da treba uvesti profesore fizičkog vaspitanja.

“Razlog tome je negativna statistika koja pokazuje da jako mnogo dece ima deformitet kičme, ravna stopala i razne probleme koji nastaju zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću u tom periodu. Imaćemo sastanke sa predstavnicima Ministarstva prosvete i to ćemo da im predložimo,” ističe Goran Marinković, v.d. generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije.

Bilo je raznih predloga kako da se deca podstaknu da budu što više fizički aktivna a manje da koriste mobilne telefone i kompjutere. Ministarstvo prosvete nije prihvatilo predlog da se u školski sistem uvedu dodatni časovi fizičkog vaspitanja, ali su na predlog ministarstva uvedene sportske sekcije posle nastave. Međutim, po mišljenju Sportskog saveza Srbije to nije dovoljno.

“U sportskim sekcijama učestvuju deca koja vole sport a mi treba da aktiviramo upravo onu decu koja ne vide sebe u sportu. Tu treba dobro promisliti šta treba da uradimo. Mislim da je pre desetak godina realizovan jedan dobar projekat kada su učenici radili gimnastiku u učionici petnaest minuta pre nastave ili posle nastave i to je dalo odlične rezultate, pa bi možda trebali da idemo u tom pravcu,” smatra generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.

On je naglasio da je dobro to što je država Srbija u poslednjih nekoliko godina uložila mnogo sredstava u renoviranje školskih sala, što je zadatak broj jedan, a direktori škola bi sada trebalo više pažnje da posvete nabavci sportskih rekvizita i opreme.

Marinković je pohvalio i rad Saveza za školski sport koji ima dobro razvijenu mrežu školskih takmičenja sa gradskim, međugradskim i republičkim takmičenjima, ali dodaje da i tu ima prostora za napredak.

Prema njegovom mišljenju, dobar primer su i Sajmovi sporta koji treba da motivišu decu da odaberu neki sport kojim će se baviti, poput malog Sajma sporta koji je u Kraljevu održan početkom oktobra i okupio je brojne sportske klubove i organizacije koji su svoj rad predstavili kraljevačkim mališanima.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi