Društvo 

Novinarke o profesionalizmu i propagandi

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Lokalni front iz Kraljeva organizovao je tribinu na temu „Nasilje nad medijima- novinarke“. Ovo je tema o kojoj svakako treba više da se govori, kako bi se zaustavilo nasilje nad neistomišljenicima, a posebno nad novinarima.

Tamara Skrozza, novinarka i urednica FoNet-a, lično je bila na meti napada, više puta, a svaku bitku je vodila sama.

„Napadi su različiti, različite forme, ali svi imaju istu poruku – Niste poželjni, to što vi govorite nama ne odgovara i zbog toga treba da budete kažnjeni. Svaki taj napad meni je dokaz da radim svoj posao kako treba,” objašnjava Tamara. Prema njenim rečima, verbalni napadi su često dolazili od strane savetnice za medije predsednika Srbije, a svaki taj napad joj je orden na reveru, jer će, kako kaže, zbog toga uvek znati da je u ovom vremenu bila na pravoj strani.

Sa neprijatnim situacijama u vidu napada susretale su se i novinarke KRIK-a. „ U poslednjih godinu dana imamo primer da su našim novinarkama obijane kuće iz kojih ništa nije odneto, već je samo sve ispreturano. To je dokaz da oni verovatno ciljaju na te koje misle da mogu da slome, jer uglavnom žene teže podnose takve situacije,” kaže Vesna Radojević, novinarka KRIK-a.

Da su mahom novinarke na meti napada, posebno na internetu, složile su se sve tri učesnice tribine. Napada kažu ima i nad muškarcima, ali komentari prema ženama su znatno suroviji i odnose se uglavnom na fizički izgled novinarki, na njihova opredeljena, način života koji vode, i upravo se u tom web prostoru vidi rodna neravnopravnost.

Blokiranje slobodnog izveštavanja dovelo je do toga da se profesionalni novinari nalaze na margini a njihov rad je teže dostupan javnosti.

“Nekada su nezavisni mediji dolazili do svoje publike, a sada publika mora da uloži napor da bi dobila informacije, pa makar taj napor bio i to da uključe internet, da pretražuju po društvenim mrežama ili portalima,” ocenjuje Danica Vučinić.

Žalosno je to što su objektivni novinari koji rade nezavisno u nekoj vrsti senke „main strim“ medija i novinara koji su partijski poslušnici, koji u javnost iznose samo informacije koje dobijaju po direktivi. Novinarka Danica Vučinić smatra da su takvi mediji postali sredstvo za širenje propagande i da danas imamo ljude koji su zaposleni u medijima i doneli su ličnu odluku da šire propagandu koja se lažno naziva novinarstvo.

„Dovoljno je da uopšte ne morate da otkrijete neku važnu priču za društvo ili priču koja može da sruši Vladu. Dovoljno je da na koferenciji postavite pitanje, napišete neki tekst. To je pokazatelj koliko je ova profesija urušena i koliko su sadašnja a i prethodne vlasti uspele da ovu profesiju dovedu do samog dna,” objašnjava novinarka KRIK-a, Vesna Radojević.

 Tribina je održana u prostorijama udruženja Basileus  Hab, iako je prvobitno bilo najavljeno da će se održati u sali Gradske uprave.

Međutim, sada već, kao po običaju, Lokalnom frontu nije odobreno korišćenje ovoj javnog prostora, “ kaže aktivista Lokalnog fronta Vladimir Marović.

On dodaje da je ovo četvrti put kako gradski čelnici odbijaju da im daju dozvolu za korišćenje sale, a prvi put da su odbili da čak izdaju pismeno obrazloženje već su usmenim putem, u telefonskom razgovoru, rekli da će sala biti zauzeta zbog dodele novogodišnjih paketića. “Time su još jednom pokazali netrpeljivost prema Lokalnom frontu, a ovog puta i prema gostima tribine- novinarkama,” ocenjuje Marović.

Autor: Emilija Pavić

Share

Povezani postovi