Kultura 

Izražavanje emocija kroz umetnost

U umetničkom prostoru „Alternativa“ otvorena je završna izložba likovnih radova osoba sa invaliditetom. Projekat „Umetnost inspiriše, umetnost motiviše“ organizovalo je udruženje “Kraljevački forum”, u saradnji sa Unijom organizacija osoba sa invaliditetom Kraljevo, a uz finansijsku podršku grada Kraljeva.

Mališani koji imaju neku vrstu invaliditeta proteklih osam meseci vredno su radili na stvaranju svojih kreativnih crteža, a rezultat njihovog rada je upravo ova završna izložba. Na više od 30 radionica, mališanima je pomagao Bojan Otašević, koji je ujedno i organizator i voditelj ovog projekta.

„Mi kao organizatori smo hteli da pomognemo i doprinesemo roditeljima i deci, kroz entuzijazam i empatiju sa našim veštinama i iskustvima u sferi likovne i primenjene umetnosti. To se pokazalo kao dobar, održiv projekat, a rezultat je to što je ove godine broj učesnika i radionica dupliran u odnosu na prošlu, eksperimentalnu godinu,” ocenjuje Otašević.

Prema njegovim rečima, vidan je napredak u samom stvaralaštvu dece, njihova koncentracija i pažnja su veći, a kreativnost je sve izraženija. Rad sa decom koja nemaju razvijenu verbalizaciju i komunikaciju nije težak, ističe Otašević jer, kako kaže, ta deca sa njima komuniciraju kroz sliku i na platno prenose svoje emocije i osećaje.

„U njihovim radovima nema neke vrste figuracije, ali su veoma ekspresionistički i proističu iz dubine njihove duše, što mene posebno raduje, jer je to znak da smo na dobrom putu.“

Ono što su organizatori ove godine uveli je neka vrsta inkluzije i sinteze ove dece sa decom koja nemaju neku vrstu hendikepa, a prema Otaševićevim rečima, atmosfera na tim radionicama je bila odlična i gotovo da se nije mogla uočiti neka razlika između dece.

Upravo ovakva organizacija pomaže osobama sa invaliditetom da se osećaju kao ravnopravni članovi društva. „Alternativa“ nije slučajno izabran naziv za umetnički prostor u kome su se održavale radionice. Osnivač Bojan Otašević, kaže da je prostor namenjen svim osobama koje žele da na aletrnativni način kvalitetno iskoriste svoje vreme, da možda nauče nešto novo ili da otkriju svoj umetnički potencijal. Ovaj prostor se nalazi u Kuli I, odnosno u Jug Bogdanovoj ulici, br.71, a dobro došli su svi koji žele da se druže i da stiču nova znanja i veštine.

Autor: Emilija Pavić

Share

Povezani postovi