Najčitanije Politika 

Raste broj žena na političkim funkcijama

Zahvaljujući usvojenim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, u republičkom, pokrajinskom i lokalnim parlamentima od sada će biti više pripadnica ženskog pola nego ranije, tačnije najmanje 40%. Zakon propisuje i da na izbornim listama na svakih pet kandidata, najmanje dva moraju biti manje zastupljenog pola, što ženama daje veću šansu da budu imenovane na neke od važnih političkih funkcija.

“Ako pogledamo partijski sistem iz 1990. godine u republičkom parlamentu je bilo 1,6 % žena, 2008. godine bilo je 21,6%, a u sadašnjem sazivu 38%, što je blizu 40. Na lokalnom nivou je međutim drugačija slika. Od 70 odbornika u lokalnom parlamentu, samo je 21 odbornica što je 30%,” ističe Vesna Milojević, predsednica Saveta za žene i rodnu ravnopravnost Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kraljevu.

Ona je podsetila i da je Srbija dobila predsednicu Vlade a da u Kraljevu još uvek nijedna žena nije bila gradonačelnica, dok je u Gradskom veću Kraljeva samo jedna žena, gospođa Gordana Stojković.

“Mi želimo svojim primerom da damo podršku ženama da se aktivno uključe u politiku,” poručila je Vesna Milojević u ime prisutnih članica Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kraljevu i istakla da nije tačno da su žene nedovoljno aktivne u lokalnom parlamentu jer su članice raznih komisija i saveta i aktivno učestvuju u pripremi odluka koje dolaze na dnevni red parlamenta.

Share

Povezani postovi