Društvo 

Dan državnosti obeležen i u Kraljevu

Srbija danas obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. proglašen prvi srpski ustav. Centralna državna svečanost održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu, gde je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a ovaj važan datum obeležen je i u mnogim gradovima širom Srbije.

U Kraljevu su predstavnici Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, vojske, policije i patriotskih udruženja položili vence na Spomenik srpskim ratnicima na centralnom gradskom trgu.

“Podsetio bih na današnji dan građane na značajne Kraljevčane koji su doprineli da Srbija postane slobodna i moderna evropska država. To su Jovo Kursula, Antonije Pljakić i mnogi drugi koji su doprineli da Grad Kraljevo postane tadašnje značajno mesto,” ističe zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević.

Poznati kraljevački istoričar i hroničar Milan Matijević za ovu priliku je doneo kopiju originalnog Sretenjskog ustava, koji je jedan od najmodernijih i najnaprednijih ustava svog vremena, citiran i kopiran od strane mnogih država i izučavan u međunarodnim pravnim krugovima.

“Kraljevo se posebno ponosi jer je ovaj ustav pod rednim brojem šest potpisao Sreten Novaković iz stare poznate kraljevačke porodice Novakovića. Njegova kuća, preko puta Gradske uprave Kraljeva, danas je zaštićeno kulturno dobro, a njegov unuk je kralju Milanu podneo zahtev da se naziv varoši Karanovac promeni u Kraljevo,” rekao je Matijević.

Share

Povezani postovi