Društvo Najčitanije 

U Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Raškoj nema obolelih od korona virusa. Uvedene sledeće preventivne mere

U ovom trenutku na teritoriji Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške, nije registrovan nijedan građanin zaražen korona virusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, Aleksandar Macan, nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije koja je održana u osam časova. On je saopštio da je u Kraljevu testirano pet osoba, među kojima je i jedan pacijent iz Vrnjačke Banje koji je bio smešten u Opštu bolnicu “Studenica” u Kraljevu i utvrđeno je da niko od njih nema korona virus.

Zavod za javno zdravlje u Kraljevu nadležan je za celu teritoriju Raškog okruga a od nedavno preuzeo je i deo poslova Zavoda u Čačku, budući da je jedna od četiri zaražene osobe u Čačku radnica čačanskog Zavoda i da se trenutno pedeset njenih kolega nalazi u karantinu. Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu javljaju se i osobe koje dolaze iz inostranstva i trenutno je više od stotinu njih pod kućnim nadzorom.

“Imamo lica pod nadzorom koja dolaze iz inostranstva. Zaprepastio sam se koliko ljudi radi u inostranstvu i koliko su dobili uputa da se jave Službi granične i sanitarne inspekcije jer je takva procedura. Ipak oni se pridržavaju procedure i tu nemamo problema. Imamo problem sa domaćim stanovništvom koje je uhvatila panika i pokušavamo da im objasnimo da nema potrebe da se testiraju ukoliko nemaju kliničke simptome,” ističe Aleksandar Macan.

Štab za vanredne situacije grada Kraljeva izdao je nekoliko naredbi čiji je cilj što efikasnije preventivno delovanje na zaštiti stanovništva od virusa, sa posebnim akcentom na zaštitu građana koji su stariji od 65 godina i koji su već narušenog zdravstvenog stanja, jer su oni najugroženija kategorija. Štab nalaže svim predsednicima mesnih zajednica na teritoriji užeg gradskog jezgra da oforme kol centre za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima kako bi im bile dostavljene najpotrebnije životne namirnice, a Crvenom krstu u Kraljevu nalaže da vrši isporuku toplih obroka, lekova i drugih neophodnih sredstava starim licima. Volonteri koji žele da pomognu Crvenom krstu treba da se prijave na telefon 316-650 ili da dođu lično u njihove prostorije u Ulici Cara Lazara.

Štab je doneo odluku da se javni gradski i prigradski prevoz obavlja redovno, da Centar za socijalni rad redovno isplaćuje novčanu pomoć licima u stanju socijalne potrebe i da se rad ugostiteljskih objekata ograniči na period od 8 do 20 časova, pri čemu u objektu može da bude najviše pedeset gostiju a rastojanje među njima najmanje jedan metar. Inspekcijske službe će svakodnevno da obilaze objekte a biće dodatno angažovana i Policijska uprava Kraljevo.

“Sada je najvažnije da sačuvamo živote ljudi. Apelujem na decu, unuke, komšije da pomognu starijim licima, a ne da svi odmah zovu Crveni krst. Budimo solidarni,” poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

On je apelovao na građane i da ne kupuju više maski i dezinfekcionih sredstava nego što im je potrebno jer će apoteke dobiti nove količine, a i osnovnih životnih namirnica ima dovoljno za sve građane.

Predškolska ustanova i škole u Kraljevu neće raditi, zatvaraju se do daljnjeg i svi dnevni centri i klubovi za starije i zabranjuju sve sportske manifestacije, uključujući i treninge u teretanama, sportskim i školskim fiskulturnim salama.

Share

Povezani postovi