Društvo Najčitanije 

Kada sve ovo bude juče…

Za vreme ovih virusnih dana svi žudimo za nekim našim ustaljenim aktivnostima. Nekome nedostaju rituali ispijanja kafe sa prijateljima u omiljenom kafiću, šetnje uz obalu reke u svitanje dana, kupovina,putovanja, dok neki imaju samo jednu želju – da budu zdravi ili da ozdrave.

Vreme pandemije i karantina je pravo vreme da preispitamo životne vrednosti, da shvatimo šta i ko nam je najbitniji u životu, za šta se treba boriti i čemu se nadati. Pošto smo svi različiti i imamo svoja shvatanja, razni su komentari na ovu temu, mnogi misle da su ove reči samo naučeni govori koje koriste svi, od psihologa do motivacionih govornika, međutim, svako od nas kada ostane sam  razmišlja o nečemu. Upravo te misli su ono čemu treba stremiti.

Pandemija, karantin i jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika –Vaskrs, u istom trenutku. Mnogi su daleko od svojih porodica i najbližih, sprečeni da ovaj praznik dočekaju i proslave sa osmehom tamo gde im je srce- u svom porodičnom domu. Mnogi, na žalost nemaju najbližu porodicu, ovaj i sve ostale praznike provode sa iskrenim prijateljima. U vreme karantina i to im je uskraćeno. Njihova oaza zvana dom je prazna, sami su sa svojim mislima.

Kao neko ko je navikao da praznike proslavlja sa bliskom porodicom koja je preko granice, kombinacija karantina i proslavljanje praznika samo sa roditeljima, mi teško pada, iako sam srećna što njih imam, što smo zdravi, jer to je i najbitnije, zar ne? Ali, ne mogu a da se ne zapitam kako je osobama koje su potpuno same, kako se oni osećaju u ovakvim trenucima, koliko je njima teško? Da li naša osećanja uopšte mogu da se porede?

Svaki pojedinac ima svoje breme, shvatanja i načine na koje se bori sa svojim mislima i najvećim strahovima. Sve dok borba traje, postoji i vera da ćemo pobediti. Sve će ovo jednom biti mučna prošlost koja je zadesila sve nas, treba se izboriti da iz nje izađemo zdravi, psihički jači, spremni za teške dane, jer uvek bude poneki takav. Trebamo biti spremni za ispisivanje novih životnih pobeda. Za ponovna okupljanja, proslave, druženja, za nove poslovne uspone i izazove.

Jednom, kad sve ovo bude juče…

Autor: Emilija Pavić

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Share

Povezani postovi