Društvo Najčitanije 

Kraljevo ulaže u prosvetu i zdravstvo

Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Osnovne škole „Sveti Sava“ u Ribnici položili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem, rukovodiocem Školske uprave Kraljevo Bojanom Marinković i direktorkom škole Snežanom Madžarević. Novi objekat škole, sa fiskulturnom salom, zahvaljujući sredstvima obezbeđenim preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, biće izgrađen na mestu starog koji je porušen.

“Zahvaljujem Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministru Šarčeviću, koji je, kada su mnogi sumnjali u potrebu izgradnje škole od 5.800 kvadrata, rekao da je ta škola sa jednosmenskim radom potrebna Ribnici. Ovo će biti jedna savremena škola gde će đaci u jednoj smeni obavljati nastavu, sve u skladu sa politikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, ističe gradonačelnik i podseća da je u Ribnici počela i izgradnja stanova za snage bezbednosti, gde će ih ukupno biti 946, što uliva nadu da će biti dovoljno đaka i za Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i za Osnovnu školu „Sveti Sava“.

Pored zgrade osnovne škole, koja će moći da primi 700 đaka, biće izgrađena i fiskulturna sala sa 346 mesta, multifunkcionalni sportski teren na otvorenom sa terenima za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, uz igralište sa spravama za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta – penjalice i tobogan. Škola će imati i parking, „obične“ i prilaze za osobe sa invaliditetom.

Vrednost investicije je 391.787.012 dinara sa porezom na dodatu vrednost, grad Kraljevo je snosio troškove pripreme projektno-tehničke dokumentacije, troškove rušenja postojećeg objekta i troškove adaptiranja prostora u kome će deca pohađati nastavu dok nova zgrada ne bude završena. Izvođač radova je GP „Tončev gradnja“, a rok izvođenja radova 400 kalendarskih dana.

Ministar Šarčević je istakao da će uprkos koroni ove godine biti nastavljena digitalizacija škola i uvođenje jednosmenskog rada.

“Zato je potrebno da škola ovde ima dovoljno kvadrata, da u startu radimo objekte koji će biti za jednosmenski rad, i polako već za iduću godinu imamo još 262 osnovne škole i prvi put uvodimo skoro 80 srednjih škola u jednosmenski obogaćeni pedagoški rad i pet škola za decu sa posebnim potrebama, i to ćemo nastaviti i u narednim godinama,” rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić otvorio je danas i rekonstruisanu ambulantu u Ribnici koja će pored primarne zdravstvene zaštite odraslog stanovništva sada pružati i zdravstvenu zaštitu deci i stomatološke usluge.

Direktorka Doma zdravlja Kraljevo Mirjana Krčevinac istakla je da je veoma značajno to što je ambulanta proširena Službom za zdravstvenu zaštite dece.

„Naselje Ribnica broji 1.600 dece u dve velike osnovne škole koje ovde postoje i oko 500 mališana u predškolskoj ustanovi. Postoji svakako nezanemarljiv broj male dece koje čuvaju bake, deke ili roditelji, koji će ubuduće koristiti ovu ambulantu za zdravstvenu zaštitu dece. Za početak će tu biti jedan pedijatrijski tim, a kako broj prijavljene dece za ovu ambulantu bude rastao, mi ćemo otvoriti i drugu smenu. Služba za zdravstvenu zaštitu dece za sada će raditi samo pre podne“, rekla je direktorka, uz napomenu da će ambulanta raditi u dve smene, a vikendom će biti dežurna Opšta medicina.

Grad Kraljevo je obezbedio projektno-tehničku dokumentaciju i investitor je izgradnje objekta, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je obezbedila 32.000.000 dinara, koliko su iznosili troškovi rekonstrukcije.

Nakon ambulante u Ribnici gradonačelnik Kraljeva, sa saradnicima i direktorom Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandrom Macanom, obišao je poslednju fazu radova na izgradnji zgrade ove ustanove na Higijenskom zavodu.

Stara zgrada, oštećena u zemljotresu 2010. godine, srušena je i započeti su radovi na izgradnji nove zgrade. Zahvaljujući dobroj saradnji Zavoda za javno zdravlje, grada Kraljeva i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obezbeđeno je čak 137.000.000 dinara kako bi taj objekat bio završen.

Nova zgrada Zavoda za javno zdravlje Kraljevo imaće više od 2.000 kvadrata, za 500 više nego u staroj zgradi. Meštani ovog dela grada imaće i svoju ambulantu, a zaposleni savremeni objekat i znatno bolje uslove za rad.

Direktor Zavoda Aleksandar Macan je izrazio nadu da će do 3. novembra ove godine, 10 godina nakon zemljotresa, zgrada biti završena. Prema njegovim rečima, neće biti useljena u tom roku budući da su potrebni tehnički detalji oko prijema zgrade, ali se nada da će do kraja godine ili početkom sledeće ovaj objekat zaživeti u punom sjaju i početi da funkcioniše.

Ulaganja u prosvetu i zdravstvo jedan su od preduslova da mladi Kraljevčani imaju još bolji kvalitet života u svom gradu, da se u Kraljevu školuju a kasnije i rade, i da u potrazi za boljim životom što manje odlaze u druge gradove Srbije ili inostranstvo.

Foto: Kraljevo.org

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Share

Povezani postovi