Društvo Najčitanije 

Poplave u Kraljevu i Ljigu

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kraljevo tokom protekla 24 časa, Gradski štab za vanredne situacije doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji grada Kraljeva.

Obilne padavine nanele su veliku štetu na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Gledića, Godačice, Leševa, Stubla, Kamenice, Jovca, Ribnice, ali i u centru Kraljeva, gde je nabujali Ibar odneo dva splava.

Sektor za vanredne situacije je evakuisao četiri lica sa područja Slatine koja pripada Mesnoj zajednici Mlanča.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić ističe da je prioritet u ovom trenutku spasavanje života.

„Sada nam je prioritet da spasavamo ljudske živote, nakon toga uspostavljamo putne pravce i na kraju, tek kada sve prođe, razmišljaćemo o šteti na infrastrukturi,” kaže Terzić.

U studeničkom kraju izlile su se iz korita reke Studenica i Slatina, a voda je ušla u kuće. Putevi su odsečeni i čitav kraj nema struju. Vukman Rakočević iz Opštinskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva kaže da će ukoliko bude bilo potrebe biti angažovana i vojska.

„Situacija je izuzetno teška, do pojedinih kuća i mesta je nemoguće prići vozilima zbog odrona, ali ono što je najvažnije trenutno niko nije životno ugrožen“, rekao je Rakočević.

Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u protekla 24 časa na teritoriji grada Kraljeva palo je 56.1 litar kiše po metru kvadratnom.

Kada je u pitanju teritorija centralne Srbije, poplave su zabeležene i u Ljigu gde su se rano jutros izlile reke Ljig i Kačer koje su napravile štetu na poljoprivrednom zemljištu i na usevima.

“Voda je prodrla u nekoliko pomoćnih objekata u nekoliko sela, kuće i stanovništvo nisu ugroženi i nije bilo evakuacije građana”, rekao je predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević i dodao:  “Imamo nekoliko oštećenih mostova, ali uspeli smo da izbegnemo veliku štetu, jer smo u prethodne dve godine velika sredstva dobili od države za regulaciju korita reka gde je uloženo dva miliona evra i to je dalo rezutate.”

Usled izlivanja reke Ljig bio je usporen i saobraćaj na Ibarskoj magistrali kod kružnog toka Diće, dok je u mestu Mlakovac na deonici Čačak- Gornji Milanovac, zbog izlivanja reke Despotovice saobraćaj bio u prekidu. U Gornjem Milanovcu izlile su se i reke Ozrenica i Dičine koje su poplavile oranice i nekoliko domaćinstava u selu Beršići.

Tokom današnjeg dana, proglašena je vanredna situacija i u gradu Loznica, u opštinama Ivanjica, Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje.

 

Share

Povezani postovi