Društvo 

Kraljevo predložilo nove mere za suzbijanje korona virusa. Čeka se potvrda republičkih institucija

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva je na preporuku Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Kraljeva, registrovanjem 30 novoobolelih, sa jednim smrtnim ishodom, u proteklih 48 časova, sa trendom pogoršanja, utvrdio predlog mera i preporuka za suzbijanje širenja zarazne bolesti COVID-19. Predlog je upućen ministru resorno zaduženom za poslove zdravlja, Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na razmatranje i davanje saglasnosti. Ukoliko republičke institucije daju saglasnost grad Kraljevo će početi da primenjuje predložene mere i preporuke. Predloženo je sledeće:

1. Zabranjuje se okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

2. Zabranjuje se organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave, krštenja i sl.) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice i sl.)

3. Ograničiti rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela / hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, i sl.) na teritoriji grada Kraljeva. Predlažemo da se objektima ove vrste ograniči radno vreme na period od 7 do 20 časova.

4. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

5. U svim obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoškolskim) odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemne i druge ispite, kao i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

6. U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala. Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije / menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jedom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima. Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

7. U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.

8. Zabraniti rad otvorenih bazena, „SPA“ i „Wellness“ centara.

9. Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

10. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

11. U verskim objektima, i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.

12. Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, „fitness“ centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

13. U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

14. Preporuka da se u stambenim zgradama sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja RS (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

15. Preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja RS.

U Kraljevu je do sada ukupno evidentirano 112 osoba pozitivnih na virus SARS-Cov-2 koji izaziva zaraznu bolest Covid-19, a preminule su četiri osobe.

 

Share

Povezani postovi