Društvo Najčitanije 

I pored primene zaštitnih mera raste broj zaraženih u Kragujevcu

Epidemiološka situacija trenutno je u Kragujevcu alarmantna, ali se nadamo da bi mere preporučene u vanrednoj situaciji mogle da daju efekat za 3 nedelje, kada treba očekivati smanjenje broja inficiranih korona virusom, rekao je zamenik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić. 

Delić je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije istakao da je najveći procenat zaraženih u mlađoj populaciji koja se inficirala na masovnim skupovima, piše Beta.

“Sada već imamo drugu fazu da dolazi do transmisije na članove domaćinstva, tako da je situacija u ovom trenutku alarmantna,” rekao je on.

Prema poslednjim informacijama iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, od 177 završenih uzoraka, 33 osobe u Kragujevcu pozitivne su na korona virus.

3 osobe su iz Aranđelovca, 4 iz Knića, 2 iz Rače i 1 iz Topole.

U Kragujevcu je do sada Kovidom 19 zaraženo 404 osoba, u Aranđelovcu 36, Rači 21, Kniću 23, Topoli 13, Batočini 11 i Lapovu 3, što je ukupno 511 pacijenata u Šumadijskom okrugu.

U kućnoj izolaciji trenutno su 494 osobe, od kojih je 358 iz Kragujevca.

Kragujevac panorama
foto: S.Radovanovich

Zamenik direktora Kliničkog centra Slavko Knežević ističe da je u Kliničkom centru koji pokriva šest regiona u Srbiji hospitalizovano 87 pacijenata, od čega je kod 60 potvrđena infekcija korona virusom, dok ostali koji imaju klinični sliku čekaju potvrdu rezultata testiranja.

Od ovog broja sedmoro pacijenata je na respiratorima, kod njih četvoro dokazana je infekcija, a troje čeka na rezultat, ali je njihovo stanje takvo da zahteva respirator.

Prema rečima Kneževića, KC Kragujevac ima četiri kovid bolnice sa 170 hospitalnih mesta i 51 u intenzivnoj nezi. Za rad u kovid bolnicama angažovano je oko 320 zdravstvenih radnika.

Knežević ističe da postoji i porodilište za pacijentkinje sa kovidom gde je pre tri dana obavljen jedan porođaj.

Odvojen je i deo koji se bavi hemodijalizom pacijenata pozitivnih na Covid-19, čiji je kapacitet 12 pacijenata dnevno.

U mestima gde je zbog epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija, a to su pored Kragujevca i Novi Pazar, Vranje i Tutin, Uredbom Vlade Republike Srbije od danas je obavezno poštovanje specijalnih mera.

U tim mestima od danas je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 časova.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Mere podrazumevaju i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako, da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložena su okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće organizovani uz primenu svih mera lične zaštite, fizičku distancu od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje će raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Zabranjen ulazak u zatvorene prostorije bez maske gde će morati da se poštuje udaljenost 1,5 metara, dok će svi koji koriste javni prevoz morati da nose maske za šta će biti predviđene određene sankcije.

Vanredna situacija jutros je proglašena i na teritoriji grada Beograda. Neke od propisanih mera su: zabranjeno okupljanje više od sto ljudi u zatvorenom prostoru i više od 500 na otvorenom, a rad ugostiteljskih objekata biće ograničen i oni neće raditi između 23 časa i šest ujutro. Mere će najverovatnije biti na snazi naredne dve nedelje, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Iako Kraljevo takođe beleži porast broja zaraženih vanredna situacija još uvek nije proglašena. Od 18 uzoraka poslatih na testiranje 1. jula 11 je pozitivno, tako da je od početka epidemije do danas virus potvrđen kod 126 Kraljevčana.

 

Share

Povezani postovi