Vi ste ovde
Društvo Najčitanije 

Vrnjačka Banja proglasila vanrednu situaciju

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u okruženju, a u cilju preventivne zaštite stanovništva i gostiju Vrnjačke Banje, predsednik opštine Vrnjačka Banja doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele opštine.

Ova odluka podrazumeva poštovanje niza mera kao što su zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jednog i po metra, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski uz poštovanje distance od najmanje dva metra između lica.

Ograničava se rad svih trgovinskih objekata do 23 sata, kao i svih ugostiteljskih objekata računajući i objekte brze hrane do 23, a izvođenje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je do 22 sata.

Ugostiteljski objekati dužni su da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak o dva metra između stolova. U javnim parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje najviše pet osoba uz primenu svih propisanih mera lične zaštite-prevencije.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske ili vizira uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Broj i raspored putnika treba da omogućava udaljenost među njima od najmanje jednog metra.

Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitnes-centara i teretana organizovaće se uz sprovođenje svih mera. U svim objektima javne namene neophodno je sprovoditi čestu dezinfekciju, minimum jednom dnevno.

S druge strane, i u vreme vanredne situacije odobren je rad otvorenih bazena uz obavezu da ležaljke treba da budu postavljene na udaljenosti od najmanje dva metra od susednog suncobrana. Samo dve osobe mogu sedeti pod jednim suncobranom, osim porodica sa malom decom. Razmak između ležaljki, odnosno prostora koji zauzima jedna osoba ili dve osobe koje zajedno borave na kupalištu (izuzev porodica sa decom) mora biti minimum dva metra.

Rad svih zatvorenih bazena, SPA i velnes centara, organizovaće se uz primenu svih propisanih mera prevencije i zaštite.

U Vrnjačkoj Banji trenutno je kovid pozitivno 62 građana. Dva pacijenta nalaze se na lečenju u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, dok svi ostali imaju laku kliničku sliku, saopštio je predsednik ove opštine Boban Đurović.

Izvor: novosti.rs

Related posts