Društvo 

U toku realizacija programa “Moja prva plata”

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u toku je javni poziv za zapošljavanje mladih “Moja prva plata”. Program je namenjen poslodavcima koji imaju mentora i uslove za obuku mladih bez radnog iskustva, pri čemu se Odlukom Vlade Republike Srbije prednost daje poslodavcima iz privatnog sektora i poslodavcima iz devastiranih opština i gradova Srbije. Mladi će kod poslodavca biti angažovani devet meseci, bez zasnivanja radnog odnosa, a Nacionalna služba će im za to vreme isplaćivati 20 000 dinara mesečno ukoliko imaju srednješkolsko obrazovanje, odnosno 24 000 ukoliko su fakultetski obrazovani.

Zahtev za učešće u programu zainteresovani poslodavci treba da podnesu do 25. septembra, elektronskim putem, na portalu www.mojaprvaplata.gov.rs, a nakon toga sledi prijavljivanje mladih putem istog portala u periodu od 1. oktobra do 15. oktobra. Mladi kandidati treba da dostave radnu biografiju i skeniranu diplomu o stečenoj kvalifikaciji. Nacionalna služba za zapošljavanje vršiće proveru ispunjenosti svih uslova propisanih ovim javnim pozivom a poslodavci će do kraja oktobra moći da odaberu kog kandidata sa liste prijavljenih žele da angažuju i sa njim i Nacionalnom službom potpišu ugovor o realizaciji ovog programa.

Program “Moja prva plata” mladima nudi ne samo plaćeno stručno osposobljavanje i sticanje neophodnog praktičnog iskustva već i mogućnost da kod istog poslodavca kasnije i zasnuju radni odnos i tako prvi posao dobiju u opštini gde žive, bez potrebe da odlaze u veće gradove ili da u inostranstvu obavljaju poslove van svoje profesije, za koje kvalifikacije uglavnom nisu neophodne. Ovaj program je i pozitivan odgovor države na potrebu da mladi dobiju adekvatan posao u sredinama gde su rođeni, što je prvi preduslov da tu i ostanu i zasnuju porodice, a što je u skladu sa ciljevima medijskog projekta “Ostajmo ovde” koji realizujemo putem našeg informativnog sajta www.infoplus.rs.

Foto: www.mojaprvaplata.gov.rs

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Share

Povezani postovi