Društvo Najčitanije 

Pandemija podstiče iseljavanje

Pandemija kovida značajno je uticala i na stavove mladih o odlasku iz Srbije, pokazuje istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije. Iako je većina, 56,5% mladih, izjavila da se njihov stav o iseljavanju nije promenio, čak 41,8% mladih reklo je da usled pandemije još više žele da se isele iz Srbije, a svega 1,8% manje želi da napusti Srbiju.

Pomenuti podaci pokazuju da je pandemija dodatno motivisala mlade da napuste zemlju, što je alarmantno ako se uzme u obzir da je, nevezano za pandemiju, 46% mladih reklo da razmišljaju da se isele, 27% da žele da se isele i isto toliko da ne žele.

Autor istraživanja, Boban Stojanović, ističe da su u istraživanju učestvovale 1103 mlade osobe, uzrasta od 15 do 30 godina, iz svih krajeva Srbije, pri čemu je iz centralne Srbije bilo oko dvadeset procenata mladih. Podaci su pokazali i da je želja za napuštanjem zemlje veća kod mladih uzrasta između 15 i 19 i 20 i 24 godine, nego kod mladih starosti od 25 do 30 godina.

Jedan od glavnih razloga zašto mladi razmišljaju o odlasku iz zemlje je egzistencijalna nesigurnost i nedostatak pozitivne perspektive, a pandemija je upravo na to negativno uticala. Nesigurnost za svoje radno mesto osetilo je 23% mladih a u strahu je bilo 14%, dok je sigurnost osetilo 10,5% i pouzdanost 13% mladih. Ostali su bili ravnodušni povodom uticaja pandemije na njihov posao.

Takođe, više poslova je obavljano od kuće što je, prema mišljenju mladih, smanjilo njihovu produktivnost. Zabrinjava i podatak da je zbog smanjenog obima posla u toku vanrednog stanja, porastao broj otkaza, pa je otkaze, prema pomenutom istraživanju, dobilo 9,1% mladih u Srbiji.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi