Društvo Najčitanije 

Koliko ćemo još nositi maske?

Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Kraljevo pokazali su društvenu odgovornost u vremenu pandemije i prvi put su Sajam zapošljavanja u Kraljevu organizovali na otvorenom prostoru, na platou ispred zgrade Gradske uprave.

Sajam je bio veoma posećen a odluka da bude na otvorenom sve je učinila bezbednijim. Potrebu za novim radnicima iskazalo je devet poslodavaca. Prema rečima direktorke Nacionalne službe za zapošljavanje Snežane Prelić najveća potražnja je za diplomiranim mašinskim, građevinskim i inženjerima elektrotehnike, programerima i diplomiranim ekonomistima, a sa srednjim stepenom stručne spreme za zavarivačima, mašinbravarima, bravarima, elektromonterima, geometrima, šivačima, konfekcionarima, operaterima za tekstilnu i mašinsku struku.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da je od 2016. godine u Kraljevu zaposleno 7000 radnika, a zahvaljujući pre svega velikim fabrikama koje su otvorene, novi radnici se zapošljavaju i sada u vreme pandemije. U kompaniji „Leoni“ trenutno radi čak 3.800 Kraljevčana, u „Taj grupi“ 1.050 radnika, a u preduzeću „GIR“, koje je do 2016. godine zapošljavalo 300 radnika, danas radi 800 žitelja Kraljeva.

Nameće se zaključak da za one koji hoće da rade, posla ima. Život ide dalje i premda je novi talas pandemije zakucao na vrata, i svakoga dana u Kraljevu prema zvaničnim podacima ima preko sto zaraženih, sve se polako vraća u normalu. Kulturne ustanove su otvorile širom vrata posetiocima a održavaju se i sportski događaji. Kraljevčani su pohrlili u pozorište i bioskop, u muzej i na koncerte, sa rečima da im je sve to nedostajalo da se malo opuste.

Deluje da je i strah od korone sada manji, ali je ipak tu. Mnogi još uvek ne odlaze na svadbe, krštenja i slične događaje koji okupljaju veliki broj ljudi, u zatvorenom prostoru, bez maski na licu. A takvih proslava ima i više nego ranije u brojnim salama za proslave i kraljevačkim restoranima, jer treba ispoštovati običaje i nadoknaditi propušteno…  

Koliko ćemo još pričati o koroni i nositi maske, kada nas više neće biti strah da ih skinemo, da li ćemo ih nositi i kao zaštitu od sezonskih virusa ili ćemo ih baciti u zaborav, pitam se…

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi