Društvo 

Svaka pomoć dobro dođe

Ovih dana ispred banaka u Kraljevu dugi redovi strpljivih građana. Najpre su penzioneri, 1. novembra, na svoje račune dobili trideset evra državne kovid pomoći, a zatim i ostali građani. Gužve su i ispred šaltera banaka i ispred bankomata.

Građani kažu da iako je ova pomoć simbolična ipak dosta znači. U razgovoru sa nekima od njih čujemo da su požurili da novac podignu kako bi kupili povrće za zimnicu, nešto tople garderobe za decu, da plate vrtić, spreme slavu, napune frižider i sl.

Na pitanje da li su svi građani finansijski pogođeni pandemijom i treba li baš svi da prihvate ovu pomoć, dobijamo odgovore da su uglavnom svi koji su preležali koronu dobili manje plate dok su bili na bolovanju, zbog čestih bolovanja poslodavci su imali manju produktivnost u firmama, poljoprivrednici su odlagali radove čekajući da izađu iz karantina i oporave se, zanatlije su imale mnogo manje posla i sl. i da su zbog svega toga svi oni na gubitku. Većina građana veruje da postoje i kovid profiteri ali da su malobrojni i da oni svakako ne bi trebalo da uzimaju ovu državnu pomoć.

Sa mišljenjem Kraljevčana podudara se i statistika, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države ukupno prijavilo 5,767 miliona građana, što je gotovo svaki punoletni građanin koji živi u Srbiji.

Pored države pomažu i lokalne samouprave. Kraljevo je novčanu pomoć usmerilo na privredne subjekte u sektoru turizma, tako da su sve turističke agencije koje posluju u Kraljevu dobile po dvesta hiljada dinara. U turističkoj agenciji Kralj rekli su nam da su ovaj novac iskoristili da plate zakup lokala i da je stigao u pravom trenutku jer su zbog višemesečne zabrane putovanja početkom godine mnoge agencije podigle kredite da bi opstale a neke su i zatvorile svoja vrata. Letnja sezona popunila im je prazne kase jer su države otvorile granice i mnogi Kraljevčani su otputovali na more i na odmore u planinskim i banjskim turističkim centrima u Srbiji. Radna mesta u ovom sektoru tako su sačuvana a plaćanjem poreza i doprinosa turističke agencije nastaviće da pune i lokalni i državni budžet.

I tzv. “helikopter novac” koji građani podižu sa računa ovih dana, verovatno će dobrim delom ponovo završiti u državnoj kasi. Zašto onda ne pomoći, svaka pomoć dobro dođe.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi