Društvo Najčitanije 

Uprkos pandemiji broj nezaposlenih u Kraljevu manji za 900

Pandemija nije značajno uticala na tržište rada u Kraljevu, jer je kraljevačka privreda više proizvodno nego turističko – ugostiteljski orijentisana, saznajemo u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu. Da kraljevačka privreda u celini gledano nije pretrpela gubitke potvrdio je i direktor Regionalne komore Raškog i Moravičkog okruga Zvonko Tufegdžić koji je saopštio da je u našem regionu čak zabeležen privredni rast od 4% u odnosu na 2019. godinu.

U Kraljevu je uprkos pandemiji nastavljeno i smanjenje broja nezaposlenih. Uz primenu mera aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje broj nezaposlenih lica smanjen je za oko 900, sa 8700 (podatak iz decembra 2020) na 7800 (decembar 2021). Ako računamo celu Filijalu Kraljevo (Kraljevo, Raška, Vrnjačka Banja), broj nezaposlenih je smanjen za 1100 lica.

“U Kraljevu je čak i smanjen broj korisnika novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, što znači da je bilo manje otpuštanja tehnoloških viškova. Zapošljavanje se odvijalo kako u fabrikama koje su otvorene stranim investicijama, tako i kod domaćih privrednika,” ističe PR Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu, Srbislav Antonijević i dodaje da su najtraženija zanimanja na tržištu rada zanatsko proizvodna: metalska, elektro, građevinska, drvno prerađivačka, prehrambena struka, trgovci, farmaceuti i ekonomisti.

Pandemija je uticala i na svakodnevni rad Nacionalne službe za zapošljavanje sa korisnicima i ubrzala proces primene novih IT tehnologija.

“NSZ je primenjivala sve raspoložive epidemiološke mere, od higijenskih (maske, rastojanje, dezinfekcija, ograničen broj ljudi u jednoj prostoriji…) do primene novih tehnologija koje su imale za cilj da se kontakt sa klijentima smanji što je više moguće. Omogućena je elektronska prijava na evidenciju, elektronsko izdavanje uverenja. Na novom sajtu NSZ postavljene su online platforme za obuku za aktivno traženje posla i “Put do uspešnog preduzetnika”, pojašnjava Antonijević.

On podseća da NSZ od nedavno ima i otvoren LINKEDIN nalog, preko koga je moguće koristiti usluge NSZ-a. Sajt i platforme će se i dalje razvijati a građani već sada mogu na njima da pronađu dosta korisnih informacija i da obave mnoge poslove iz domena Nacionalne službe za zapošljavanje, bez odlaska u filijalu.

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi