Društvo 

Skijaši ponovo na Goču

Posle više od pet godina na planini Goč ponovo radi ski-lift na maloj stazi i skijaša je svakog dana sve više. Za izgradnju ski-lifta Grad Kraljevo je izdvojio 20 000 000 dinara, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije 15 000 000 dinara.  Staza je osvetljenja tako da je omogućeno i noćno skijanje, a vožnja ski-liftom je besplatna do kraja zimskog raspusta.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija za sektor turističke inspekcije Dunja Đenić naglašava da se izgradnjom ski-lifta na Goču, uz dodatni turistički sadržaj i kulturno-istorijske znamenitosti, stvaraju dobri uslovi za unapređenje turizma ovog kraja.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ističe da je prvobitni cilj Grada bio da se deci iz kraljevačkih osnovnih i srednjih škola obezbedi boravak na Goču po veoma povoljnim uslovima, a sada je Grad uspeo da im obezbedi i sve uslove za bavljenje skijanjem. Iz budžeta Grada izdvojeno je 4 200 000 dinara za kupovinu tabača za sneg i isto toliko novca za ulaznu kapiju koja će biti postavljena po završetku zimskog raspusta i to nisu jedini planovi.

„Očekuje nas izgradnja velike staze, zatvorenog bazena, avantura parka – to su dugoročni planovi za koje je potrebno vreme, ali bitno je da znamo šta nedostaje Goču kako bismo uspeli da upotpunimo dane raznovrsnim sadržajima svim turistima koji ovde dođu“, kaže gradonačelnik Kraljeva i podseća da je Grad dobio od Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ žičaru koja je bila na Kopaoniku, na stazi „Bela reka 1“, koja će biti rekonstruisana i postavljena na veliku stazu na Goču, za šta je u budžetu za 2022. već obezbeđen deo sredstava.

Direktor Dečjeg odmarališta „Goč“ Ivan Milić zahvaljuje Gradu Kraljevu, Raškom upravnom okrugu, Ministarstvu turizma, Ministarstvu prosvete, nekadašnjoj ministarki za demografiju i populacionu politiku, što su sve obećano uspeli da ostvare.

„Uspeli smo da otvorimo nove paviljone na Goču sa 180 ležajeva, a hotel u ovom trenutku ima 120 ležajeva. Uradili smo sportske terene i balon halu, ski-lift smo pustili u rad… Nećemo se zaustaviti na maloj stazi, ovde je postojala i velika staza duga kilometar i po, i nju ćemo srediti“, poručuje Milić i dodaje da, kao direktor jedne ozbiljne ustanove, mora da istakne da su već prvog meseca nove godine letnji kapaciteti popunjeni za sportske pripreme. Zahvaljujući dobrim ugovorima sa agencijama sa kojima Dečje odmaralište sarađuje, popunjen je i prolećni deo. Nažalost, situacija sa kovidom ih je omela da, sa Ministarstvom prosvete, realizuju rekreativnu nastavu i školu u prirodi.

„Goč je planina koja ima mnogo potencijala. Planiramo avantura park, veliki ski-lift, zatvoreni bazen, podizanje još jedne balon hale… Ako bi se izgradio još neki hotel, bila bi to zdrava konkurencija. Očekujemo da će se javiti potencijalni investitori, jer mi u ovom trenutku nemamo nijedan slobodan ležaj. Svi kapaciteti, 300 ležajeva, popunjeni su, a tako će biti i tokom letnjeg perioda“, sa zadovoljstvom kaže direktor Dečjeg odmarališta „Goč“ i poziva i sugrađane i građane okolnih gradova i opština da dođu na ovu planinu nadomak Kraljeva.

Nakon besplatnog skijanja do kraja zimskog raspusta, cena ski-pasa za odrasle na Goču biće 800 dinara za dnevno skijanje i 1.000 za noćno, za najmlađe će ski-pas biti 700, a za organizovane grupe 600 dinara.

Za odrasle je pun pansion u hotelu „Dobre vode“ 1.800 dinara, za decu 1.600, dok je u novom objektu „Gočko“ pun pansion 2.000 dinara. Za decu školskog uzrasta sa teritorije grada Kraljevo pun pansion u hotelu je 900 dinara plus užina, a u „Gočku“ 1.100 dinara. Restoran odmarališta radi sve vreme i za goste koji ne žele da budu na pansionu.

Foto: Grad Kraljevo

 

 

 

Share

Povezani postovi