Kultura 

Predstavljen dvadeseti broj časopisa Naša prošlost

U Narodnom muzeju u Kraljevu predstavljen je 20. broj časopisa Naša prošlost koji donosi zanimljive teme iz oblasti istorije, arheologije, etnomuzikologije i antropologije. O objavljenim radovima govorili su urednica časopisa, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo Tatjana Mihailović, dr Aleksandra Vuletić, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, dr Milutin Živković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i dr Milan Popadić, redovni profesor na Seminaru za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Časopis Naša prošlost ima višedecenijsku tradiciju koja je prekinuta u periodu od 2016. do oktobra 2019. godine kada časopis nije izlazio. Nakon prekida izašla su dva broja u periodu pandemije korona virusa i ovo je treći broj.

“Meni je jako drago što časopis Naša prošlost ponovo prati tempo koji je zacrtalo Ministarstvo kulture i informisanja i što je ponovo vraćen na listu bodovanih časopisa jer je to bitno za autore kako bi mogli da prate razvoj svoje karijere objavljujući naučne radove u ovom časopisu. Zadovoljstvo mi je što je revitalizovan posle izvesnih teškoća u prošlosti jer lokalni časopisi pokrivaju istoriju na mikro nivou koja je neophodna kao solidan osnov za davanje šireg konteksta i celovitije slike”
, ističe dr Milutin Živković, inače poreklom Kraljevčanin.

Dvadeseti broj časopisa počinje tekstom koji je posvećen preminulom dr Zoranu Gavriću koji je bio istoričar i teoretičar umetnosti, kustos i upravnik Muzeja savremene umetnosti, likovni tumač i univerzitetski profesor istorije umetnosti i estetike. Njegova supruga Gordana Gavrić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i ćerka Sofija poklonile su Narodnom muzeju u Kraljevu legat sa preko pet stotina knjiga iz njegove bogate kućne biblioteke.

Zatim sledi tekst o srednjevekovnom arheološkom lokalitetu Crkvina kod Trstenika i istorijski tekstovi o kriminalu u okupiranim srpskim selima 1941. godine, i o radu organa jugoslovenskih tajnih službi na Pešterskoj visoravni. Miloš Čorbić, istoričar iz Kraljeva, piše o spoljnotrgovinskim odnosima Jugoslavije i SSSR-a u periodu od 1965. do 1969. godine, a Nemanja Trifunović o tapijama kao značajnom izvoru lokalnih istorijskih podataka.

Ovaj broj naše prošlosti posvećen je obeležavanju 80 godina od masovnog streljanja građana Kraljeva u oktobru 1941. godine i donosi i tekst o arhitekti Spasoju Kruniću koji je projektovao Groblje streljanih u Kraljevu i ulozi spomen-parkova u memorijalnoj arhitekturi Jugoslavije.

Iz oblasti etnomuzikologije i antropologije objavljeni su tekstovi o Skinheds pokretu u Kraljevu i percepciji klasične muzike u narativima srednjoškolaca iz Kraljeva.

“U časopisu ima i lokalnih i globalnih tema. Preporučujem ga svim ljubiteljima knjige, kako onima iz stručne, tako i onima iz šire javnosti,
” poručuje naš sagovornik.

Share

Povezani postovi