Društvo 

Sadnicama protiv aerozagađenja

Savet za zaštitu životne sredine podelio je građanima Kraljeva dve stotine besplatnih listopadnih i četinarskih sadnica sa ciljem da se sadnjom što većeg broja drveća smanji aerozagađenje u Kraljevu. Sadnice su deljenje zainteresovanim građanima na centralnom gradskom trgu, a svaki građanin je mogao da dobije po jednu besplatnu sadnicu.

“Jedno drvo godišnje apsorbuje između deset i četrdeset kilograma ugljen dioksida i na taj način značajno smanjuje aerozagađenje i uticaj klimatskih promena. Pored toga drveće smanjuje i količinu PM10 čestica tako što se jedan njihov deo zadržava na listovima i u krošnji drveća,”
ističe Branka Čubrilović iz Odseka za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva.

Građani Kraljeva bili su veoma zainteresovani i strpljivo su čekali u redu da dobiju po jednu sadnicu koju žele.

Podela sadnica drveća deo je dva projekta “ Mere zaštite od aerozagađenja” i “Mere zaštite od klimatskih promena” čija vrednost je tri miliona dinara, a realizuje ih pomenuti Odsek za zaštitu životne sredine Grada Kraljeva”. U okviru tih projekata vršena je i sadnja drveća na planini Stolovi, u vrtiću Milomir na Beranovcu, školi Vuk Karadžić na Beranovcu, školi Živan Maričić u Žiči, vrtiću Ratarska kapija, Specijalnoj bolnici Agens u Mataruškoj banji i u naselju Higijenski zavod.

Inače pošumljavanje posečenog drveća je i obaveza izvođača radova na izgradnji Moravskog koridora, kompanije “Behtel-Enka”. To je precizirano Planom izgradnje Moravskog koridora koji je javno objavljen na sajtu Koridora Srbije, gde je navedeno da je izvođač radova dužan da svako stablo koje je posečeno zbog radova na izgradnji koridora, po završetku svih radova mora biti zamenjeno novim sadnicama. Predviđena je i obnova autohtone vegetacije tamo gde je uništena.

Na teritoriji Grada Kraljeva posečeno je dosta stabala u dolini Zapadne Morave, duž trase koridora. Za stabla koja su bila u privatnom vlasništvu vlasnicima je obezbeđena odgovarajuća nadoknada, a pošumljavanjem tih površina, obezbediće se svakako čistiji vazduh svim građanima Kraljeva a i zaštita od buke i izduvnih gasova vozila onda kada autoput postane operativan.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi