Kultura 

“Priča o čaju” u kraljevačkom muzeju

Reč čaj koristimo vrlo često a da i ne znamo njeno pravo značenje i odakle potiče. Čaj je zapravo naziv za planinsku biljku Camellia sinensis čije prirodno stanište je u Aziji. Za proizvodnju čajeva od ove biljke koriste se samo mladi listovi koji se beru ručno. Neki od najpoznatijih čajeva od biljke ČAJ su zeleni i crni, indijski, ruski, cejlonski…

Ovu, i još mnogo drugih zanimljivosti o čaju, čuli smo na izložbi “Zeleno i crno: Priča o čaju” koja je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu. Autorka izložbe dr Desa Đorđević Milutinović pojasnila je da je reč čaj veoma mlada u našoj kulturi i vezuje se za dolazak biljke čaj u 20. veku preko Rusije na ove prostore. Ona pretpostavlja da smo napitke od lekovitih biljaka nane, žalfije, kamilice, pre prihvatanja reči čaj, nazivali odvar.

Autorka izložbe pojasnila nam je i razliku između zelenih i crnih čajeva. I zeleni i crni čajevi dobijaju se od biljke čaj, a crni nastaje fermentacijom zelenog. Kako su nekada čajevi iz Kine do Evrope putovali dugo karavanima ili brodovima, upijali su različite mirise i fermentisali tako da su u Evropu stizali kao crni čajevi. I dok je Kina pila zeleni čaj, Evropa je znala samo za crni.

Neki od najpoznatijih zelenih čajeva su japanski mača i senča i kineski zeleni čaj sa jasminom. Od crnih čajeva najpoznatiji su English breakfast, Earl Gray, Assam i Darjeeling. Da bi se pravilno pripremili potrebno je zelene čajeve preliti mlakom vodom, oko 60 stepeni Celzijusa i procediti nakon dva minuta, a crne vrućom ali ne ključalom vodom i procediti nakon pet minuta.

Na izložbi ” Zeleno i crno: priča o čaju” mogu se videti i čajnici od porcelana, ruski samovar, različiti pribori za pripremu čaja… Izložba je u Narodnom muzeju Kraljevo otvorena za posetioce do 12. aprila.

Share

Povezani postovi