Privreda 

1500 slobodnih radnih mesta na Sajmu zapošljavanja u Kraljevu

Na Sajmu zapošljavanja u Kraljevu ove godine poslodavci su ponudili 1500 slobodnih radnih mesta, uglavnom iz sektora mašinstva, ugostiteljstva i turizma. Uprkos velikom broju slobodnih radnih mesta, sajam je, bar u prvim minutima nakon otvaranja, posetilo znatno manje građana nego ranije. Malu posećenost sajma treba tumačiti pozitivno jer je u skladu sa statističkim podacima koji pokazuju da se broj nezaposlenih u Kraljevu kontinuirano smanjuje. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je oko 6000 ljudi, od kojih je znatan broj starijih osoba koje su pred penzijom, a poređenja radi 2016. je bilo nezaposleno 12500 radnika.

Sajam je otvorio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je podsetio da je Kraljevo nakon loših privatizacija u prvoj deceniji 21. veka bio grad sa najvećom stopom nezaposlenosti u Srbiji.

U Magnohromu je radilo 5500 radnika, u Fabrici vagona 4200, u Kablaru 3000, Jasenu 2500, Autotransportu 1500 radnika… Sva ta preduzeća ugašena su nakon pljačkaških privatizacija. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću u Kraljevu su otvorene dve velike fabrike, Euro taj u kome danas radi 1050 radnika i Leoni u kome je zaposleno 4585 radnika.“

Sajmu zapošljavanja prisustvovali su i učenici osmog razreda kraljevačkih škola kako bi se pre odabira srednje škole upoznali sa traženim zanimanjima. Sajam je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Gradom Kraljevom, Regionalnom privrednom komorom Raškog i Moravičkog okruga i Školskom upravom Kraljevo.

Share

Povezani postovi