Kultura 

Opera, balkanska muzika, sevdalinke… Bogat program festivala Maglič u Kraljevu

Festival umetnosti „Maglič” biće održan od 31. maja do 3. juna 2023. godine u Kraljevu, u organizaciji Kulturnog centra Ribnica. Na festivalu će biti predstavljena svetska kulturna baština uz istovremeno čuvanje od zaborava bogate balkanske tradicije.

Festival počinje izložbom radova članova Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornji Milanovac u holu ispred Svečane sale Gradske uprave Kraljeva u sredu, 31. maja u 12 časova. U dvorištu Francuske kuće u četvrtak, 1. juna u 18 časova, biće održana izložba i radionica „Zvuci sveta”. Na izložbi će biti prikazani malo poznati i retki muzički instrumenti iz celog sveta. Autor izložbe i vodič kroz nju je muzičar, multiinstrumentalista, pevač i pesnik Dule Resavac iz Despotovca, koji na sebi svojstven način predstavlja svaki od ovih instrumenata, a na mnogima od njih i svira.

Koncert „Putevima srpskih lepota” održaće se u sali Kraljevačkog pozorišta u petak, 2. juna u 20 časova. U programu učestvuju Ljubica Vraneš – mecosopran bogate svetske karijere, solistkinja ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragoljub Bajić – prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu i gudački orkestar Bellezza Serba. Gost je Jana Križak – sopran. Na repertoaru su filmska muzika, odabrane arije, šlageri i kompozicije domaćih autora. Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na biletarnici pozorišta od 14 do 20 časova.

Festival se završava u subotu, 3. juna, koncertima na Trgu srpskih ratnika, centralnom trgu Grada Kraljeva. U 19 časova biće održan 4. Muzički festival dečjih pesama „Uvertira”. U 20 čadova i 30 minuta nastupa grupa Kalem koja izvodi tradicionalnu muziku Balkana na originalan način, a koncert Amire Medunjanin, čuvene interpretatorke sevdalinki, počinje u 22 časa.

Svi programi su besplatni za publiku.

Share

Povezani postovi