Društvo Najčitanije 

Voda odnela deo Ibarske magistrale u Adranima. Kraljevo proglasilo vanrednu situaciju

Nakon što je u toku prethodne noći Musina reka odnela deo Ibarske magistrale u naselju Adrani a druge manje pritoke Zapadne Morave poplavile industrijsku zonu Šeovac u Adranima i Grdici, uz poplave u Mataruškoj Banji, Konarevu i Vrdilima, Grad Kraljevo je jutros u deset časova uveo vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada, saopšteno je nakon sednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Tokom prethodne dve nedelje imali smo pojedinačne probleme od Kotlenika, preko Leševa, Ratine, Crnog vrha, Goča, Mošinog Gaja, Ribnice, Konareva, Gotovca, a noćas su posebno Mataruška Banja i Vrdila bila problem, kao i Adrani gde je Musina reka odnela deo Ibarske magistrale i gde je poplavljena industrijska zona Šeovac, tako da smo odlučili da zbog velike materijalne štete pričinjene na širem području proglasimo vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada,” kaže član Gradskog veća zadužen za zaštitu i spasavanje Radoica Kočović i pojašnjava:

“Vatrogasci spasioci su celu noć, negde do dva sata, prepumpavali vodu iz dvorišta i pojedinih objekata u Mataruškoj Banji, da ne prodre u stambene objekte. Sada je tamo stagnacija vodostaja, mehanizacijom smo pročistili potok Pećinac i nadam se da na toj lokaciji ne bi trebalo da bude nekih većih problema. Imali smo problema i u Vrdilima gde je naglo porastao vodostaj Roćevićke reke. Tu smo evakuisali jednu majku sa bebom i iz automobila smo uspeli da izvučemo dvojicu muškaraca, a spasioci su auto pričvrstili za neka stabla tako da ni auto nije odnet. U Bapskom polju smo preventivno čamcem  evakuisali dvoje starih ljudi. Trenutno je u problemu Konarevsko polje kod kuće Jankovića i nizvodno od Zlatića strugare, gde se izlio potok Bajmok. Tamo su komunalci i vatrogasci i videćemo koliko možemo da pomognemo da ne prodre voda u stambene objekte,” kaže Kočović i dodaje da su štetu pretrpeli i privredni subjekti u industrijskoj zoni Šeovac.

U industrijskoj zoni Šeovac u problemu su preduzeća Gir, Radijator, Virdžinija, Laser i drugi objekti u toj zoni. Negde već u dvorištima i krugovima fabrika ima preko sedamdeset centimetara vode. Ponovila se situacija iz 2019. godine. Tokom noći se naglo podigao nivo Zapadne Morave i sada potoci Čađavac i Makva ne mogu da se uliju u Zapadnu Moravu već se voda vraća, potoci se uzduju i razlivaju po Grdici i industrijskoj zoni Šeovac. Postavljeni su sistemi za zaštitu od poplava kod Gira, džakovi su upućeni prema Radijatoru, obezbedili smo i pumpe da prepumpavaju vodu iz Čađavca u Moravu. Ako ne bude većih dodatnih padavina nadam se da neće biti novih, većih problema,” poručuje Kočović.

Za razliku od 2019. godine kada je Musina reka prelila Ibarsku magistralu i malo oštetila most u Adranima, sada je na istom tom mestu odnela deo magistrale i konstrukcije mosta.

Ibarska magistrala je na toj deonici zatvorena i saobraćajna policija je uspostavila obilaznicu preko seoskih puteva na stari put za Čačak, a kasnije će moći da se koristi i obilaznica preko Obrve i Sirče koja je trenutno zatvorena jer je Zapadna Morava  izlila i ne može da se priđe mostu Grdica-Oplanići. Ministri su dolazili 2019. godine i obilazili taj deo Ibarske magistrale u Adranima. To je državni put, nije u nadležnosti Grada Kraljeva. Mislim da je projekat urađen i da je neophodno podizanje magistrale i mosta od adranskog Doma kulture i sa druge strane da bi propusna moć Musine reke bila adekvatna. Ne znam kada će biti završena magistrala ali mislim da će država sada morati da interveniše hitno jer je to veoma važna saobraćajnica, a trenutno uspostavljena obilaznica nije baš funkcionalna,” kaže Kočović.

Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije saopšteno je i da su Crveni krst Kraljevo i Centar za socijalni rad pripremili pakete pomoći za ona domaćinstva koja nisu u mogućnosti da dođu do čiste pijaće vode i hrane. Potrebno je samo da se jave ovim institucijama ili Sektoru za vanredne situacije na broj 1985 koji je u funkciji 24 sata. Na taj broj građani mogu da prijave i prodor vode u dvorišta i objekte i da zatraže pomoć.

Takođe, Zavod za javno zdravlje u Kraljevu je uradio uzorkovanje vode iz gradskog vodovoda i saopštio da je voda po svim parametrima ispravna za piće. U sela koja imaju problem sa vodosnabdevanjem ili ispravnošću vode u lokalnim izvorištima, na zahtev predsednika mesnih zajednica upućene su cisterne sa čistom pijaćom vodom.

Prema rečima Radoice Kočovića Gradski štab je evidentirao sve do sada prijavljene štete i na nekoj od narednih sednica biće odlučeno da li će grad i kako pomoći tim porodicama. On apeluje da poljoprivrednici svoja gazdinstva, njive i povrtnjake osiguraju, jer Grad Kraljevo izdvaja znatna materijalna sredstva a poljoprivrednici treba da izdvoje samo mali deo.

Trenutno zabrinjava to što kiša u Kraljevu još uvek pada i najavljeno je da će padati i sutra, a zatim nas od nedelje očekuje nekoliko toplih i suvih dana kada bi voda trebalo da se povuče i ostavi prostor za nove padavine koje meteorolozi   najavljuju od četvrtka.

Share

Povezani postovi