Društvo 

Gračanica i Kraljevo dve prijateljske lokalne samouprave

Tridesetoro dece iz Opštine Gračanica borave trenutno u Dečjem odmaralištu Goč, gde im je već treću godinu za redom smeštaj obezbedio Grad Kraljevo.

“Mi se trudimo da već tri godine prihvatimo decu iz Gračanice i okoline koja provode pet do sedam dana u našem Dečjem odmaralištu Goč i makar tih nekoliko dana uspevaju da zaborave na sve nedaće koje proživljavaju godinama. Kraljevo i Gračanica su za tri godine uspeli da postanu dve prijateljske lokalne samouprave. I mogu vam reći da svaki Srbin treba da ode na Kosovo da poseti naše svetinje, kako one manastire na severu Kosova i Metohije, tako i one južno od Ibra,” kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

On je zajedno sa saradnicima upriličio svečani prijem delegacije Opštine Gračanica, na čelu sa predsednicom opštine Dr Ljiljanom Šubarić. Razgovarali su o trenutnoj situaciji u Gračanici ali i o lepšim temama koje se tiču saradnje ova dva grada.

“Naša deca su prethodnih godina ponela lepe uspomene sa Goča. Isto očekujem i ove godine. Iako se nalazimo u ovim teškim i izazovnim vremenima našli smo slobodno vreme da posetimo Kraljevo, da unapredimo naše odnose i pozovemo naše prijatelje u susret Vidovdanu da nam dođu u goste,” ističe predsednica Opštine Gračanica Dr Ljiljana Šubarić.

Nakon prijema gosti iz Gračanice su, u pratnji gradonačelnika Kraljeva, obišli promotivne štandove Turističke organizacije Gračanica i Turističke organizacije Kraljeva, postavljene u centru grada, gde su prolaznici mogli da dobiju promotivni materijal i informišu se o kulturnim znamenitostima i manifestacijama ova dva grada.

Turistička organizacija Gračanice postoji od 2012. godine i ovo su jedinstvene prilike gde možemo u drugim gradovima da predstavimo našu turističku ponudu. U toku su Vidovdanske svečanosti, najveća manifestacija koja se održava u našoj opštini tako da nam je ovo značajna prilika da možemo i meštanima Kraljeva da prikažemo celokupan program manifestacije,” rekla je Tamara Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanica i dodala “Pored srednjevekovnog manastira Gračanica, u blizini Gračanice imamo Crkvište iz srednjeg veka, arheološko nalazište Ulpijana, mnogobrojne manifestacije i jako dobru gastronomsku ponudu. Svima želimo dobrodošlicu i prijatan boravak u Gračanici.”

Gračanica je lep manastir a ljudi koji tamo žive vole Kraljevo i vole da posete naše mesto. Ja sam uveren da ćemo u budućnosti ostvariti još bolju i prisniju saradnju, da ćemo se međusobno pomagati i da ćemo svi zajedno uspeti da sačuvamo srpsku istoriju i tradiciju i da brinemo o ljudima koji žive tamo jer oni čuvaju Kosovo u sastavu Srbije i naša je dužnost da im pomažemo a Grad Kraljevo će učiniti sve što može u toj, slobodno mogu reći, svetoj misiji,” zaključio je gradonačelnik Kraljeva.

Share

Povezani postovi