Turizam 

Nakon Bogutovačke počelo oživljavanje i Mataruške Banje

Evropska Unija je za revitalizaciju Mataruške Banje kod Kraljeva izdvojila 360 535 evra, saopšteno je tokom posete šefa Odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji, Nikole Bertolinija, ovom prirodnom lečilištu.

Sredstva su Gradu Kraljevu dodeljena nakon Javnog poziva EU PRO Plus programa za projekte poslovne infrastrukture, za realizaciju projekta „Revitalizacija Mataruške Banje”, čiji je cilj unapređenje turističke ponude Banje kroz rekonstrukciju ruinirane komunalne infrastrukture i revitalizaciju urbanog mobilijara. Od ukupne vrednosti projekta – 428.199 evra, EU PRO Plus obezbeđuje 360.535 evra, dok Grad Kraljevo učestvuje sa 67.664 evra. 

Kako bi se unapredilo vodosnabdevanje u Mataruškoj Banji, biće zamenjena vodovodna mreža u dužini od 5,3 kilometra, što će osigurati kvalitetno i stabilno vodosnabdevanje za oko 100 domaćinstava. Projektom je planirana i zamena klupa i kanta za otpatke, kao i opremanje dečjeg igrališta novim mobilijarom.

Ovaj primer Kraljeva preporučujemo svima širom Srbije, jer predstavlja jednu združenu inicijativu lokalnog i evropskog nivoa da bi se rekonstruisala Mataruška Banja, čija će rekonstrukcija dalje omogućiti njen privredni razvoj, a to će, opet, zadržati mlade ljude u zemlji“, rekao je Bertolini zahvalivši Gradu Kraljevu, Unopsu i svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Oživljavanje Bogutovačke Banje, a sada i Mataruške Banje, počelo je privatizacijom Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja koje je iz stečaja kupilo preduzeće “Ekonom” iz Ušća.

Bogutovačka Banja sada izgleda potpuno drugačije, ljudi se tamo vraćaju, i banja je gotovo puna. Tim putem se kreće i Mataruška Banja. Obnovljeni kafe „Kapica“ je postao ponovo omiljeno mesto za izlazak Kraljevčana, ali i gostiju Kraljeva, a pored toga, kada započne rekonstrukcija hotela „Termal“, banja će ponovo oživeti. Ovde će posao naći veliki broj ljudi, ali i oni koji žive u Mataruškoj Banji moći će da iznajme svoje smeštajne kapacitete kao što su to nekada činili. Upravo zato ovo ulaganje znači novi život – ne samo za Prirodno lečilište, već za čitavu Matarušku Banju“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i izrazio veliku zahvalnost za ulaganje Evropske unije upravo u Matarušku Banju. 

Prema rečima direktora preduzeća FMO „Ekonom“ i vlasnika Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja Dejana Antonijevića, rekonstrukcija „Termala“ u Mataruškoj Banji je već krenula.

Nadam se u naredne dve godine da će kompletna rekonstrukcija hotela biti završena. Radi se o 8.000 kvadrata, uradićemo spa-centar, otvoreni bazen, kompletnu rekonstrukciju hotela“, kaže Antonijević uz zahvalnost na velikoj pomoći Gradu Kraljevu i gradonačelniku, kao i Evropskoj uniji na odobrenim sredstvima za rekonstrukciju parka, vodovodne mreže i dečjeg igrališta. 

Nakon Mataruške banje šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je i Kraljevačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, gde je za projekat Uspostavljanje i razvoj usluge dnevnog boravka za osobe sa autizmom Evropska unija opredelila 25 985 evra. Realizacijom ovog projekta biće licencirana služba dnevnog boravka za najmanje 40 osoba sa autizmom, pripremljen nacrt zakonskih akata neophodnih za planiranje i finansiranje usluge dnevnog boravka, kao i nabavljen materijal potreban za aktivnosti.

Gradonačelnik Terzić podsetio je na to da je ovo samo jedno od ulaganja Evropske unije u Kraljevo.

Mi smo, uz njihovu svesrdnu finansijsku pomoć, posle rekonstrukcije Atletskog stadiona u Kraljevu, izgradili platformu koja omogućava osobama sa invaliditetom, ali i majkama sa malom decom, da brže stignu do Atletskog stadiona, kao i do rekonstruisanih terena pod obalom. Obezbedili smo sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za odvođenje atmosferskih voda u Šeovcu i, kada budemo realizovali ovaj projekat, to će biti veoma značajno za sve privrednike koji imaju privredne objekte, fabrike, proizvodnju, svoje firme u Šeovcu. Ukupno smo realizovali čak 21 projekat preko EU Pro i EU Pro plus programa“, rekao je Terzić koji je izrazio nadu da će Grad Kraljevo, uz pomoć Evropske unije, nastaviti da uspešno realizuje svoje projekte.

Share

Povezani postovi