Kultura 

Otvoren Žički duhovni sabor Preobraženje 2023.

Trideset drugi Žički duhovni sabor Preobraženje otvoren je sinoć u Narodnom muzeju u Kraljevu, izložbom “Tragom jedne vizije” koju čine predmeti iz lične zaostavštine Jovana Dučića, proslavljenog srpskog pesnika i diplomate. Sabor je, kao što to tradicija nalaže, otvorio gradonačelnik Kraljeva.

Književni klub Kraljevo, Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” i Narodni muzej u kome se sada nalazimo, po trideset drugi put organizuju Žički duhovni sabor “Preobraženje”. Grad Kraljevo je uvek bio domaćin ovog sabora i trudio se da sa ustanovama kulture pripremi bogat i sadržajan program, tako da ćemo sutra promovisati zbornik radova koji je nastao na prvom naučnom skupu “Publicistika u razvoju društva i države”. Ove godine ćemo organizovati već treći skup pod tim nazivom koji je posvećen Slavoljubu Maržiku, čoveku koji je godinama brižljivo skupljao sve novinske izveštaje o našem gradu u periodu od 1835. godine pa kasnije kroz 19. i 20. vek. Na kraju manifestacije u manastiru Žiča će biti uručena Žička hrisovulja pesniku Ljubivoju Ršumoviću,” rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

O izložbi i Jovanu Dučiću, Kraljevčanima je govorila Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine. Ona je objasnila da je izložba dobila naziv “Tragom jedne vizije” zato što svaki čovek ima po neku viziju za kojom traga, a Jovan Dučić je imao mnogo vizija. Jedna je bila osnivanje muzeja u Trebinju, čije svečano otvaranje nije dočekao, ali je 1935. godine poslao iz Rima kao diplomata, značajnu privatnu kolekciju koja se sastojala iz više od stotinu arheoloških predmeta iz romaničkog i preromaničkog perioda i zaveštao ih budućem muzeju. Drugi deo zbirke, kako ističe direktorka Muzeja Hercegovine, došao je u Trebinje iz Amerike 1961. godine, brodom koji se zvao “Trebinje”. Ostavštinu Jovana Dučića čuvala je, i u Srbiju poslala, porodica Mihaila Dučića. Tako je stiglo 5500 knjiga iz njegove privatne biblioteke koje se danas čuvaju u Narodnoj biblioteci, kao i njegovo ordenje, ambasadorsko odelo i deo umetničke zbirke. 

Zbirke muzejske nastaju istraživanjima, prikupljanjem, otkupom, poklonima, a ova zbirka je nastala kao plemenita ideja jednog patriote koji je želeo da svoj rodni grad učini malo lepšim i značajnijim za posetioce. Imao je viziju da će Trebinje jednog dana postati turistički grad i da je u zaleđu Dubrovnika gde se slivaju reke ljudi i da zbog svega toga treba ulepšati grad antičkim i rimskim skulpturama, a gradski park različitim biljkama i drvećem koje je slao iz različitih krajeva sveta. Zahvaljujući Jovanu Dučiću u Trebinju je podignut i prvi spomenik Njegošu, njegovom duhovnom bratu, velikom pesniku kome se divio. 1934. godine prisustvovao je osvećenju spomenika,” istakla je direktorka hercegovačkog muzeja.

Ona je podsetila da je Dučićeva diplomatska karijera trajala trideset godina u Rimu, Sofiji, Carigradu, Bukureštu, Atini, Kairu, Madridu i Lisabonu, odakle 1941. odlazi privatno u Ameriku. Iako je u decenijama nakon Drugog svetskog rata bio osuđivan u javnosti, danas je počasni građanin Trebinja, gde se na brdu Leutar nalazi muzej posvećen njemu. Muzej Hercegovine, kako ističe, i danas traga za imendanom knjigom koju je vodio kao prvi kustos tog muzeja, a koja je prodata na nekoj od ranijih aukcija.

Share

Povezani postovi