Društvo 

Vredna donacija Japana stigla u Kraljevo

Dom zdravlja u Kraljevu dobio je ambulantno vozilo za reanimaciju i tri stomatološke stolice ukupne vrednosti 76 410 evra, kao rezultat projekta koji je podržala Vlada Japana.

Reanomobil je Kraljevu bio preko potreban jer usled velike površine grada, gde je najudaljenija tačka oko 150 kilometara od centra, zdravstvena vozila prelaze svakodnevno velike razdaljine i potrebno ih je češće menjati nego u drugim gradovima i opštinama.

Čuo sam da su pomenuta oprema i vozilo hitno potrebni i da je nedostatak pouzdanog i kompletno opremljenog vozila za reanimaciju ugrožavao pružanje hitne zdravstvene zaštite i da su se stare stomatološke stolice često kvarile i time ometale rad stomatološkoj službi. Upravo sam obišao Dom zdravlja i hvala što sve to lepo održavate,” rekao je prvi sekretar Ambasade Japana Avataro Jokahama i dodao: “Japan i Srbija su prijateljske zemlje koje pomažu jedna drugu u teškim vremenima. Kao pravi prijatelji sa prijateljskim vezama dugim preko 140 godina, Vlada Japana će i ubuduće podržavati razvojne strategije Vlade Srbije sa fokusom na obezbeđenje osnovnih potreba stanovništva.”

Na ovoj vrednoj donaciji Vladi i narodu Japana, u ime Ministarstva zdravlja, zahvalila se Dr Dragana Vujičić.

Poslednjih godina država ulaže značajna sredstva u poboljšanje našeg zdravstvenog sistema i nastavićemo tim pravcem kroz izgradnju i adaptaciju objekata, kroz kupovinu najsavremenije medicinske opreme, zapošljavanje najboljih studenata, diplomaca, učenika i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. U svakom slučaju ovakve vrste pomoći su nešto što nam daje vetar u leđa i čini naše prijateljstvo još stabilnijim,” istakla je.

Zahvalnost japanskom narodu istakao je i gradonačelnik Kraljeva Dr Predrag Terzić koji je podsetio da je Japan Kraljevu pomagao naročito nakon zemljotresa 2010. godine. Tada je finansirao rekonstrukciju zgrade Crvenog krsta i rekonstrukciju zgrade Osnovne škole “Dimitrije Tucović”. 

Direktorka Doma zdravlja u Kraljevu Mirjana Krčevinac pojasnila je da je ovoj donaciji prethodila duga i ozbiljna priprema.

Od decembra 2019. godine do februara 2021. svi smo mukotrpno radili sa našim rukovodećim timom na ogromnom broju dokumentacije, mejlova, podataka, tabela. Prošli sva tri kruga u apliciranju i dobili taj projekat, zajedno sa još pet Domova zdravlja u Srbiji,” istakla je i dodala da je kraljevački Dom zdravlja u Srbiji prepoznatljiv po veoma uspešnim projektima, kao što su “Izabrani lekar” koji je počeo u Kraljevu i kao uspešan model proširio se na celokupnu zdravstvenu zaštitu, zatim projekat Kapitacije, dva projekta Svetske banke itd.

Share

Povezani postovi